Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så ska Messi bli större än Maradona

1 av 5

Scanpix

2 av 5

Scanpix

3 av 5

Scanpix

4 av 5

Scanpix

5 av 5

Scanpix

Sport | 23/03/2010 09:00

Leo Messi sitter tryggt på tronen som världens bästa fotbollsspelare. Frågan är bara vad superstjärnan behöver åstadkomma för att bli större än landsmannen Diego Maradona. Nyheter24 har svaret.

Makalöse Leo Messi har stått för ofattbara åtta mål på en knapp vecka och har fått alla världens fotbollsjournalister att glömma vem Wayne Rooney är, åtminstone ett tag till.

Messi inledde den storartade showen med att skjuta Barcelona till segern - tre gånger om - hemma mot Valencia. Barças guldklimp fortsatte på den inslagna vägen i åttondelsfinalen i Champions League mot Stuttgart.

Omringad av fyra försvarade bombade han in ledningsmålet och gjorde sedan ännu ett mål, bara för att visa vem det verkligen är som är kungen i fotbollsvärlden just nu.

Men som om det inte räckte gjorde Leo Messi en av sina absolut bästa matcher under söndagskvällen. La Pulga, som han kallas i Barcelontrakter, svarade för ytterligare tre baljor.

"Som Maradona, men snabbare"

Tack vare målen passerade han Rooney i antalet mål under säsongen, men det finns dem som hävdar att engelsmannen är en mer komplett spelare än Messi. Det må vara sant, men Messis spetskvalitéer är så otroliga - och många - att man ibland tappar hakan.

Och det är inte bara fotbollssupportrar som förbluffas av den 169 centimer korte argentinarens färdigheter. Även lagkamrater, motståndarlagens tränare och presidenter har svårt att begripa vad det är som pågår när Messi stormar fram med bollen.

- Det var som att se Maradona i sina glansdagar igen, men mer utvecklad och mycket snabbare, sade Zaragozas tränare Jose Aurelio efter Messis uppvisning.

Sedan Leo Messi slog igenom på allvar har han jämförts med den störste utav dem alla: Diego Maradona. Inte bara är de vänsterfotade och från samma land, de har dessutom spelat i samma klubblag.

Och som grädden på moset är deras spelstilar nästintill identiska, men den briljante argentinaren (det vill säga Messi) är på väg att kliva ur Maradonas skugga, om han inte redan nu har gjort det.

- Maradona har varit den bästa i historien, men enligt mig är Messi ännu bättre än han var, hyllar Pedro enligt Marca.

- Han är den bästa spelaren i världen och den bästa i historien, säger Barcelonapresidenten Joan Laporta.

Har uppnått allt - på klubblagsnivå

Det råder inga tvivel om att Leo Messi har talangen, hungern och geniet för att bli den störste. Men än är han inte där, hur mycket man än bländas av de senaste matchernas magi från den lille argentinarens sida.

På klubblagsnivå har han uppnått allt: Champions League, La Liga, VM för klubblag, Copa del Rey med mera är sedan länge i hamn och Messi har dessutom spelat en avgörande roll i mängder av finaler.

Men det är något som världsstjärnan saknar. Och han får endast chansen att vinna det vart fjärde år. Det är en chans Messi måste ta om han har några som helst planer på att bli störst.

Givetvis handlar det om den åtråvärda VM-titeln. I dagsläget ser det inte speciellt ljust ut för Argentinas del, och därmed inte heller för Messi. Ett sargat argentinskt landslag leds av en förvirrad Maradona som förmodligen borde ha nöjt sig med sina prestationer fotbollsplanen.

Kan Messi hantera pressen?

Fast är det någon som ensam kan skjuta sitt lag till seger i dagens fotboll, så är det Messi. Nu gäller det att han visar det på den största av alla scener, inför miljarder tv-tittare och mot de bästa av försvarare.

Men det fascinerade med Messi är att det inte är just i Sydafrika som han behöver föra sitt Argentina till VM-guld. Han är endast 22 år gammal och lär spela minst två VM-slutspel till, om han undviker skador.

Vägen till evig ära och berömmelse ligger i Leo Messis händer. För han sitt Argentina till guld i VM tystar han de få kritiker som finns en gång för alla. De enda frågetecknen som återstår i 22-årige Messis karriär är om han har ledaregenskaperna och psyket för att hantera pressen i ett VM-slutspel.

Har Messi det, och det vill sig väl i VM, kan han lägga skorna på hyllan efter sommaren och aldrig behöva röra en fotboll igen. För då är han den störste - för alltid.

Senast bloggat