Måndag 17 Jan
Stockholm

ANALYS: Det lärde rekordmästarna världen i VM

Spanien lärde världen att man kan vinna trots ineffektivitet.
Spanien lärde världen att man kan vinna trots ineffektivitet. Foto: Ivan Sekretarev/AP/SCANPIX

Många fotbollstränare tjatar om att man "måste vara effektiv för att vinna matcher". Det är inte sant. Nere i Sydafrika lärde Spanien världen att man kan vinna trots kopiös ineffektivitet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Matchen

Uruguay - Tyskland

Avspark: 20:30

TV: TV4, framgår inte vem som kommer kommentera.

Arena: Nelson Mandela Bay Stadium, Port Elizabeth.

SYDAFRIKA. Spanien vann fotbolls-VM nere i Sydafrika efter att ha gjort ynka åtta mål. Färre mål har ett lag som vunnit VM aldrig gjort. Samtidigt släppte man bara in två mål under hela mästerskapet och det var i gruppspelet mot Schweiz respektive Chile. Man släppte alltså inte in ett enda mål under slutspelet.

Det var inte heller så att Spanien backade hem och inte försökte göra mål. Absolut inte. Faktum är att det var de som försökte mest i hela VM med sina 107 skott. Av dessa skott kunde de alltså bara få in åtta stycken vilket innebär att de behövde mer än 13 skott för varje mål.

Tyskarna var betydligt effektivare. De gjorde mål på var sjätte avslut. Den siffran kan man jämföra med Frankrikes motsvarande vilken överstiger 37. Trots tyskarnas imponerande effektivitet räckte det alltså inte längre än till semifinal där Spanien blev en för tuff nöt att knäcka.

Statistik i all ära, men det kvittar egentligen vad den berättar för oss. De enda siffrorna som i slutändan är intressanta är vad det står på måltavlan och i finalen i Johannesburg stod det "1" hos Spanien och "0" hos Holland när domaren blåste av matchen vilket innebar att spanjorerna var världsmästare - och det är det vi kommer minnas, inte att de brände 99 skott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Kungsgatan 12-14
111 35 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24