1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Nyheter24:s guide till VM: Grupp D

Nyheter24 guidar er igenom VM-slutspelets samtliga åtta grupper. I dag är det grupp D med skadedrabbade Tyskland, fysiskt starka Serbien, skickliga Ghana och outsidern Australien.


VM-trupperna

Tyskland

Målvakter:

Manuel Neuer (Schalke 04)

Tim Wiese (Werder Bremen)

Hans-Jörg Butt (Bayern München)

Backar:

Arne Friedrich (Hertha Berlin)

Per Mertesacker (Werder Bremen)

Jerome Boateng (Hamburg)

Philipp Lahm (Bayern München) Lagkapten

Serdar Tasci (Stuttgart)

Marcell Jansen (Hamburg)

Holger Badstuber (Bayern München)

Dennis Aogo (Hamburg)

Mittfältare:

Sami Khedira (Stuttgart)

Toni Kroos (Bayer Leverkusen)

Bastian Schweinsteiger (Bayern München)

Marko Marin (Werder Bremen)

Mesut Özil (Werder Bremen)

Piotr Trochowski (Hamburg)

Anfallare:

Thomas Müller (Bayern München)

Miroslav Klose (Bayern München)

Lukas Podolski (Köln)

Mario Gomez (Bayern München)

Stefan Kiessling (Bayer Leverkusen)

Cacau (Stuttgart)

 

Serbien

Målvakter:

Vladimir Stojkovic (Sporting Lissabon)

Bojan Isailovic (Zaglebie Lubin)

Andjelko Djuricic (Uniao Leiria)

Backar:

Branislav Ivanovic (Chelsea)

Antonio Rukavina (1860 München)

Nemanja Vidic (Manchester United)

Neven Subotic (Borussia Dortmund)

Aleksandar Lukovic (Udinese)

Ivan Obradovic (Real Zaragoza)

Aleksandar Kolarov (Lazio)

Mittfältare:

Dejan Stankovic (Inter) Lagkapten

Gojko Kacar (Hertha Berlin)

Nenad Milijas (Wolverhampton)

Zdravko Kuzmanovic (Stuttgart

Radosav Petrovic (Partizan Belgrad)

Milos Krasic (CSKA Moskva)

Zoran Tosic (Manchester United)

Milos Ninkovic (Dynamo Kiev)

Milan Jovanovic (Standard Liege)

Anfallare:

Nikola Zigic (Birmingham)

Marko Pantelic (Ajax)

Danko Lazovic (Zenit St Petersburg)

Dragan Mrdja (Vojvodina Novi Sad)

 

Ghana

Målvakter:

Richard Kingson (Wigan)

Daniel Adjei (Liberty Professionals)

Stephen Ahorlu (Heart of Lions)

Backar:

John Paintsil (Fulham)

John Mensah (Sunderland)

Hans Sarpei (Bayer Leverkusen)

Jonathan Mensah (Free State Stars)

Abdul Rahim Ayew (Zamalek)

Samuel Inkoom (Basel)

Isaac Vorsah (Hoffenheim)

Lee Addy (Bechem Chelsea)

Mittfältare:

Stephen Appiah (Bologna) Lagkapten

Sulley Muntari (Inter)

Anthony Annan (Rosenborg)

Kwadwo Asamoah (Udinese)

Derek Boateng (Getafe)

André Ayew (Arles-Avignon)

Quincy Owusu-Abeyie (Al-Sadd)

Kevin-Prince Boateng (Portsmouth)

Anfallare:

Asamoah Gyan (Rennes)

Matthew Amoah (NAC)

Prince Tagoe (Hoffenheim)

Dominic Adiyiah (Milan)

 

Australien

Målvakter:

Mark Schwarzer (Fulham)

Brad Jones (Middlesbrough)

Adam Federici (Reading)

Backar:

Craig Moore (Galatasaray)

Lucas Neill (Galatasaray) Lagkapten

Luke Wilkshire (Dinamo Moskva)

Scott Chipperfield (Basel)

David Carney (Twente)

Mark Milligan (JEF United)

Michael Beauchamp (Al-Jazira)

Mittfältare:

Jason Culina (Gold Coast)

Tim Cahill (Everton)

Brett Emerton (Blackburn Rovers)

Mark Bresciano (Palermo)

Vince Grella (Blackburn Rovers)

Brett Holman (Alkmaar)

Carl Valeri (Sassuolo)

Mile Jedinak (Antalyaspor Kulubu)

Richard Garcia (Hull City)

Dario Vidosic (Nürnberg)

Anfallare:

Harry Kewell (Galatasaray)

Josh Kennedy (Nagoya Grampus)

Nikita Rukavytsya (Twente)

 

TYSKLAND

Så tog de sig till VM: Tyskland tog sig lekandes lätt till VM då man tog hem förstaplatsen i kvalgrupp 4. Michael Löws landslag förlorade inte en enda match och tappade endast poäng två gånger.

Taktik: Tyskland är väldisciplinerat som få andra landslag, är defensivt otroligt starka, men de har även förmågan att briljera framåt med flertalet toppspelare. Nyckeln till framgång hos tyskarna brukar vanligtvis ligga hos det hårt arbetande mittfältet, som tar både defensivt och offensivt ansvar.

Styrka: Mångsidigheten. Man har ett perfekt mixat lag: hypersnabba yttrar och tunga mittfältare blandat med säkra försvarare och notoriska målskyttar. Tyskland kommer bli oerhört svårbesegrat i detta VM.

Svaghet: Det är otvivelaktigt skadorna som är tyskarnas akilleshäl. Mittfältsdirigenten Michael Ballack, målvakten Rene Adler, Bayer Leverkusen-spelaren Simon Rolfes och försvararen Heiko Westermann har alla fått lämna återbud på grund av skadeproblem.

Största stjärnan: Med Ballack borta från VM är det svårt att ta ut en lysande stjärna i Tyskland, men valet faller trots det på Philip Lahm. Även om den explosive högerbacken endast är 25 år har han hunnit med över 60 landskamper. I Ballacks frånvaro har Lahm dessutom utsetts till landslagets nye kapten och kommer vara den tyske spelaren som syns mest utåt.

Nyckelspelaren:  Bastian Schweinsteiger får en nyckelroll i och med Ballacks skada. Bayern München-spelaren kommer styra och ställa på mittfältet och kommer vara högst delaktig i både defensiv och offensiv.

Jokern: Miroslav Klose är en riktig mästerskapslirare och har gjort hela tio mål på två spelade VM. Men i år har det gått oerhört knackigt för den 30-årige anfallaren, som fått finna sig i att sitta på bänken. Men i Tysklands landslagsdress levererar han ständigt och blir säkerligen ett rejält hot mot flertalet försvar.

 

SERBIEN

Så tog de sig till VM: Serbien hamnade i en tuff grupp med Frankrike, Rumänien och Österrike för att nämna några lag. Men trots det lyckades serberna knipa förstaplatsen, mycket tack vare fem raka segrar. Man säkrade avancemang i och med en 5-0-seger över Rumänien.

Taktik: Förbundskaptenen Radomir Antic har förvandlat Serbien till ett kraftfullt offensivt landslag med en tung och säker defensiv. Vågar man utnyttja sin fart och frejd i anfallsspelet kan det räcka långt, om nu försvaret håller tätt som det brukar.

Styrka: Liksom Tyskland är det den fina bredden i spelet som verkligen sticker ut. Serbien kan hantera olika motstånd på ett ypperligt sätt tack vare att man har ett jämnt och stabilt lag rakt igenom.

Svaghet: Även om spelarna vanligtvis levererar i landslaget går det inte att bortse från att flera av dem är bänkade i sina klubblag. Det höll i kvalet, men hur går det i stekande hett VM? Varningstecken för förstevalet i målet, Vladimir Stojkovic, som endast gjort ett 40-tal matcher under de fyra senaste säsongerna.

Största stjärnan: Nemanja Vidic är en ikon i både Manchester United och i hemlandet. Han är utan tvekan den stora stjärnan i Serbiens trupp.

Nyckelspelaren:  Dejan Stankovic har en tydlig ledarroll i laget och förväntas vara den som för laget framåt - både på och utanför planen. Hans rutin kan bli helt avgörande för Serbiens framfart.

Jokern: Nikola Zigic har inte direkt rosat marknaden i Valencia, men är den 202 cm långe anfallaren i bra slag kan han ställa till med problem för samtliga försvar i gruppen.

 

GHANA

Så tog de sig till VM: Ghana kvalificerade sig tidigt till årets VM och hade råd med ett par förluster i slutet av kvalet. Man toppade sin kvalgrupp på målskillnad före Gabon och Libyen.

Taktik: Till skillnad från de andra afrikanska topplandslagen är Ghana ett mer defensivt inriktat lag som har sina stora kvalitéer i mittfältet. Grunden för Ghana ligger i att hålla tätt bakåt för att sedan slå till framåt när lägen ges.

Styrka: Utan tvekan mittfältet, även om den stora stjärnan Michael Essien är skadad och missar mästerskapet. Sulley Muntari får nu axla ett tungt ansvar tillsammans med kaptenen Stephen Appiah.

Svaghet: Anfallsspelet är inget att hänga i granen för Ghana, som vanligtvis är väldigt uddlöst offensivt. Tyvärr, för Ghanas del, saknar man de notoriska målskyttarna som behövs och bredden i anfallet är inte heller den något att skryta om.

Största stjärnan: I och med Essiens jobbiga skada blir Muntari den klart största stjärnan i Ghanas lag. Muntari var med och vann trippeln med Inter under den gångna säsongen och är en av få spelare i truppen som fått möta några av de bästa europeiska lagen i år.

Nyckelspelaren: Målvakten Richard Kingson var kanske Ghanas absolut bästa spelare i afrikanska mästerskapen i Angola. Med honom mellan stolparna blir Ghanas defensiv svårbemästrad för samtliga lag.

Jokern: Rennesanfallaren Asamoah Gyan, 24, har gjort en helt okej säsong i den franska högstaligan. Som bäst har det dock gått i Ghanas landslag där han gjorde mängder med mål i afrikanska mästerskapen. Kan han få ut samma målskörd i VM blir han Ghanas stora joker.

 

AUSTRALIEN

Så tog de sig till VM: Pim Veerbeks Australien imponerade i VM-kvalet och säkrade biljetten till Sydafrika i och med åtta matcher utan förlust. Man slutade etta i gruppen, hela fem poäng före Japan.

Taktik: I VM i Tyskland bjöd Australien, med Guus Hiddink längs sidlinjen, på sprudlande anfallsfotboll. Men sedan Veerbek tog över har han fått kraftigt med kritik för att hans landslag spelar tråkig fotboll. Men då den till synes är effektiv lär Veerbek inte ändra på framgångsreceptet i VM. Defensiven kommer prioriteras under mästerskapet.

Styrka: Det är utan tvekan försvarsspelet som är australiensarnas starkaste sida. Rutinerade Fulhammålvakten Mark Schwarzer återfinns mellan stolparna och får hjälp av mycket säkre mittbacken Lucas Neill.

Svaghet: Då försvarsspelet gått i första hand har offensiven blivit lidande. Dessvärre kan man inte erbjuda samma bred som exempelvis Tyskland och Serbien, vilket gör att spelare såsom Harry Kewell och Tim Cahill måste prestera över förväntan.

Största stjärnan: Evertonmittfältaren Cahill är lagets riktigt stora stjärna. Australiensaren har imponerat i Premier League och det vill till att hans ypperliga huvudspel fungerar optimalt i VM.

Nyckelspelaren: Förutom Cahill är även Kewell en otroligt viktig nyckelspelare, som i landslaget fått rollen som en väldigt offensiv ytter. Fyller han på och ger den ensamme anfallaren understöd kan det bli åka av.

Jokern: Brett Holman, till vardags i AZ Alkmaar, kan få förtroendet på topp. Eftersom han lär spela som ensam anfallare har han verkligen chansen att glänsa rejält.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!