1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Nyheter24:s guide till VM: Grupp E

Nyheter24 guidar er igenom VM-slutspelets samtliga åtta grupper. I dag är det grupp E med storfavoriten Holland, kreativa Danmark, tekniska Japan och fartfyllda Kamerun.


VM-trupperna

Holland

Målvakter:

Maarten Stekelenburg (Ajax)

Sander Boschker (FC Twente)

Michel Vorm (FC Utrecht)

Backar:

Andre Ooijer (PSV Eindhoven)

Khalid Boulahrouz (Stuttgart)

Edson Braafheid (Celtic)

Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord) Lagkapten

John Heitinga (Everton)

Joris Mathijsen (Hamburg)

Gregory van der Wiel (Ajax)

Mittfältare:

Wesley Sneijder (Inter)

Mark van Bommel (Bayern München)

Ibrahim Afellay (PSV Eindhoven)

Nigel de Jong (Manchester City)

Stijn Schaars (AZ Alkmaar)

Rafael van der Vaart (Real Madrid)

Demy de Zeeuw (Ajax)

Anfallare:

Arjen Robben (Bayern München)

Ryan Babel (Liverpool)

Eljero Elia, (Hamburg)

Dirk Kuyt (Liverpool)

Robin van Persie (Arsenal)

Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan)

 

Danmark

Målvakter:

Stephan Andersen (Bröndby)

Thomas Sorensen (Stoke)

Backar:

Simon Kjaer (Palermo)

Michael Lumb (Århus)

Daniel Agger (Liverpool)

Michael Jakobsen (Ålborg)

Per Kroldrup (Fiorentina)

Lars Jacobsen (Blackburn)

Mittfältare:

Soren Rieks (Esbjerg)

Tomas Enevoldsen (Groningen)

Jakob Poulsen (Århus)

William Kvist (FC Köpenhamn)

Thomas Kahlenberg (Wolfsburg)

Daniel Jensen (Werder Bremen)

Martin Jorgensen (Århus)

Christian Poulsen (Juventus)

Jesper Gronkjaer (FC Köpenhamn)

Dennis Rommedahl (Ajax)

Anfallare:

Morten Rasmussen (Celtic)

Nicklas Bendtner (Arsenal)

Soren Larsen (Duisburg)

Johan Absalonsen (Odense)

Jon Dahl Tomasson (Feyenoord) Lagkapten

 

Japan

Målvakter:

Yoshikatsu Kawaguchi (Jubilo Iwata) Lagkapten

Seigo Narazaki (Nagoya Grampus)

Eiji Kawashima (Kawasaki Frontale)

Backar:

Marcus Tulio Tanaka (Nagoya Grampus)

Yuichi Komano (Jubilo Iwata)

Daiki Iwamasa (Kashima Antlers)

Yasuyuki Konno (FC Tokyo)

Yuto Nagatomo (FC Tokyo)

Atsuto Uchida (Kashima Antlers)

Mittfältare:

Shunsuke Nakamura (Yokohama F Marinos)

Junichi Inamoto (Kawasaki Frontale)

Yasuhito Endo (Gamba Osaka)

Kengo Nakamura (Kawasaki Frontale)

Daisuke Matsui (Grenoble)

Yuki Abe (Urawa Reds)

Makoto Hasebe (Wolfsburg)

Keisuke Honda (CSKA Moskva)

Anfallare:

Keiji Tamada (Nagoya Grampus)

Yoshito Okubo (Vissel Kobe)

Kishi Yano (Albirex Niigata)

Shinji Okazaki (Shimizu S-Pulse)

Takayuki Morimoto (Catania)

 

Kamerun

Målvakter:

Hamidou Souleymanou (Kayserispor)

Idriss Carlos Kameni (Espanyol)

Guy Roland Ndy Assembe (Valenciennes)

Försvarare:

Benoit Assou-Ekotto (Tottenham)

Sebastien Bassong (Tottenham)

Gaetan Bong (Valenciennes)

Aurelien Chedjou (Lille)

Geremi Njitap (Mke Ankaragucu)

Stephane Mbia (Marseille)

Nicolas Nkoulou (Monaco)

Rigobert Song (Trabzonspur)

Mittfältare:

Enoh Eyong Takang (Ajax)

Jean II Makoun (Lyon)

Georges Mandjeck (Kaiserslautern)

Joel Matip (Schalke 04)

Landry Nguemo (Celtic)

Alexandre Song (Arsenal)

Anfallare:

Vincent Aaboubakar (Coton Sport Garoua)

Eric Choupo-Moting (Nürnberg)

Achille Emana (Real Betis)

Samuel Eto'o (Inter) Lagkapten

Mohamadou Idrissou (Freiburg)

Achille Webo (Real Mallorca)

 

 

 

HOLLAND

Så tog de sig till VM: På förhand nämndes Skottland, men även Norge, som något av en utmanare till Holland. Men med åtta vinster på åtta matcher visade holländarna var skåpet skulle stå. Totalt släppte man bara in två mål i kvalet.

Taktik: Holland vill föra matcherna med rappt och vackert passningsspel från mittfältet för att sedan låta offensiva storstjärnor som Arjen Robben och Robin van Persie hitta finurliga lösningar för att bemästra motståndarförsvaren. Man brukar dessutom nästan alltid ha majoriteten av bollinnehavet, som därmed blir nyckeln till framgång.

Styrka: Med spelare som Robben, Wesley Sneijder, van Persie och Ryan Babel är det otvivelaktigt offensiven som är Hollands allra största styrka.

Svaghet: Holland har genom tiderna, trots det oftast väldigt stjärnspäckade landslaget, haft otroligt svårt att prestera sin bästa fotboll när det verkligen gäller. Så sent som i EM för två år sedan såg vi prov på holländarnas akilleshäl. Man spelade bländande i gruppspelet och sågs som favoriter till att ta hem hela mästerskapet, men sedan satte storspelande Ryssland ett abrupt slut för Holland.

Största stjärnan: Arjen Robben har länge varit underskattad trots sin fantastiska högstanivå. Under säsongen har han levererat konstant och var dessutom Bayern Münchens bästa spelare. Nu är han en av dem stora stjärnorna i VM.

Nyckelspelaren: Efter en knackig tid i Real Madrid har tekniske mittfältaren Wesley Sneijder tagit det sista steget i ett väldisciplinerat Inter. I landslaget brukar han också storspela och det är han som ser till att offensiva förmågor som just Robben får chansen att glänsa.

Jokern: Liksom Robben har Robin van Persie varit skadeförföljd under en längre tid. I slutskedet av säsongen fick han emellertid göra comeback och många glömmer lätt bort honom när förhandssnacket inför VM är igång. Men se upp, det här är en kille som är bland de absolut bästa i världen när allting stämmer.

 

DANMARK

Så tog de sig till VM: Dubbla vinster mot Sverige och fyra poäng på två matcher mot Portugal blev nyckeln till Danmarks VM-biljett. I en oerhört svår kvalgrupp visade man sig vara det bästa laget när det väl gällde.

Taktik: Danmark spelar en attraktiv anfallsfotboll, men har samtidigt ett stabilt försvar. Till skillnad från många andra landslag från norr i Europa har man förmågan att blanda teknik och bollskickliga spelare med en lagsammanhållning som få landslag kan mäta sig med.

Styrka: Anfallet blandat med den lagsammanhållning man visat upp under kvalet. Liksom hos Sverige brukar Danmark ha en skyhög moral och är villiga att jobba tillsammans och inte som individualister.

Svaghet: Skadebenägenheten. Förbundskaptenen Morten Olsen använde uppemot 40 spelare under VM-kvalet och skador på nyckelspelare kan bli en tung börda att bära.

Största stjärnan: Niklas Bendtner är den klart största stjärnan i Danmarks trupp och tvekar inte att höja sig själv till skyarna så fort läge ges. Vem minns inte hans kaxiga uttalanden om att han ska bli världens bästa anfallare inom några år? Här har vi en rejäl fixstjärna.

Nyckelspelaren: Även om Christian Poulsen mest blir ihågkommen för skandaler på planen gör han faktiskt stor nytta på det danska mittfältet. Han styr och ställer med en pondus utan dess like samtidigt som han har en hel del fina fotbollskvalitéer.

Jokern: Soren Larsen må ha hamnat lite i skymundan, men han kan utan tvekan explodera om allting stämmer i VM.

 

JAPAN

Så tog de sig till VM: Japan nådde den sista delen av kvalet i Asien, men man tappade poäng mot Australien två gånger om. Men tack vare en rad vinster hamnade man före Bahrain, Qatar och Uzbekistan i gruppen.

Taktik: De japanska spelarna är kvicka och har fin bollbehandling, något som måste utnyttjas optimalt under VM. Då japanerna fysiskt sett är underlägsna sina motståndare måste man använda sig av ett snabbt passningsspelet, vilket gör att dem inte kommer hinna nära.

Styrka: Det namnkunniga mittfältet med bollskickliga spelarna Shunsuke Nakamura och Yasuhito Endo. Visar de upp sina kreativa sidor i VM kan de skrälla.

Svaghet: Anfallet är för klent. Backarna Marcus Tulio Tanaka och Yuji Nakazawa gjorde fler mål än samtliga anfallare i kvalet, vilket är statistik nog för att väcka oro. Bättring krävs offensivt om det ska bli några segrar för Japan.

Största stjärnan: Nakamura hade ingen lyckad sejour i Espanyol utan fick återvända hem till Japan för ett par månader sedan. Trots det är han fortfarande det stora affischnamnet utåt.

Nyckelspelaren: Återigen Nakamura. Med sin kämpaglöd väntas han leda laget framåt, men det är främst genom sitt rappa och kreativa spel som han ska se till att Japan levererar framåt.

Jokern: Yasuhito Endo blev utsedd till Asiens bästa spelare för något år sedan, men han är ändå relativt okänd i Europa. Mittfältaren har i VM chansen att göra sig ett namn även utanför Asien.

 

KAMERUN

Så tog de sig till VM: Kvalet började dåligt för Kamerun som bara fick med sig två poäng från de inledande matcherna. Men sedan vaknade man till och tog bland annat fyra raka vinster och knep förstaplatsen i gruppen.

Taktik: Kamerun är ett anfallsstarkt lag som förlitar sig på offensiven. Nyckeln till avancemang blir att mittfältet lyckas få upp fina bollar till anfallarna, samtidigt som försvaret håller en klart bättre nivå än tidigare.

Styrka: Med spelare som Carlos Kameni, Rigobert Song och Samuel Eto'o har Kamerun mästerskapsrutin så det räcker och blir över. Här är det viktigt att just de rutinerade spelarna visar vägen för de yngre talangerna.

Svaghet: Försvaret läcker som ett såll emellanåt, vilket motståndarna lär vara medvetna om. Pressar man backlinjen till misstag finns det mycket att tjäna.

Största stjärnan: Definitivt Samuel Eto'o som är älskad i hemlandet. Han har under 2000-talet varit en av världens allra bästa målskyttar, om inte den bästa, och här finns det ingen i Kameruns lag som kan konkurrera.

Nyckelspelaren: Ni som följt den spanska ligan de senaste åren vet att Carlos Kameni har potential till att bli en av de riktigt stora målvakterna. Men då han blandar fantastiska räddningar med stundtals uselt positionsspel och en del tabbar har han ännu inte lyckats nå toppen. Men har Kameni fin form under VM kan han minst sagt bli spektakulär att skåda och ge Kamerun ett övertag.

Jokern: Alexandre Song briljerade i Arsenal den gångna säsongen och är en viktig kugge på Kameruns mittfält. Han kan bli oerhört nyttig defensivt och kan bli något av en joker under VM.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!