Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nyheter24:s guide till VM: Grupp F

1 av 12

2 av 12

3 av 12

4 av 12

5 av 12

6 av 12

7 av 12

8 av 12

9 av 12

10 av 12

11 av 12

12 av 12

Sport | 02/06/2010 14:23

Nyheter24 guidar er igenom VM-slutspelets samtliga åtta grupper. I dag är det grupp F med regerande världsmästarna Italien, utmanaren Paraguay, jokern Nya Zeeland och orutinerade Slovakien. Häng med!

 

ITALIEN

Så tog de sig till VM: Ett effektivt Italien segrade i kvalgrupp 8, men hade trots det en del problem på vägen. Totalt blev det sju vinster och tre oavgjorda matcher för de regerande världsmästarna.

Taktik: Förbundskaptenen Marcelo Lippi har inte ändrat taktik sedan VM-guldet 2006, även om laget blivit hårt kritiserat, inte minst efter uttåget ur EM för två år sedan. Det är defensiven som prioriteras i första laget hos Lippis mannar. Ett mål räcker, sedan backar man hem.

Styrka: Uppemot hälften av spelarna i Italiens trupp var med redan när VM-titeln bärgades för fyra år sedan. Här finns det otvivelaktigt en hel del rutin, som mycket väl kan bli avgörande när det hettar till längre fram i turneringen.

Svaghet: Rent allmänt har Italien blivit klart sämre sedan VM-guldet, samtidigt som en riktig generationsväxling ännu inte hunnit ta plats. Världsmästarna har dessutom rejäl press på sig i och med succén i Tyskland 2006. Orkar de leva upp till förväntninganra?

Största stjärnan: Med Francesco Totti borta från truppen är det givetvis Juventusmålvakten Gianluigi Buffon som är den stora stjärnan i Italiens lag.

Nyckelspelaren:  Daniele De Rossi har tagit ytterligare kliv i år och har dominerat i Serie A. Han blir hyperviktig för italienarna, framför allt med tanke på att övriga mittfältare Gennaro Gattuso, Mauro Camoranesi och Andrea Pirlo tappat betänkligt.

Jokern:  Antonio di Natale tog något överraskande hem skytteligan i Serie A den gångna säsongen och kan mycket väl skjuta Italien långt i VM. Här får motståndarförsvaren se upp!

 

NYA ZEELAND

Så tog de sig till VM: Nya Zeeland hade inga problem med att toppa den oceaniska kvalgruppen i och med fem raka vinster. Därefter väntade tufft Play Off i form av Bahrain. Nya Zeeland imponerade dock och fick med sig ett oavgjort resultat på bortaplan och säkrade sedan avancemang genom en 1-0-vinst på hemmaplan.

Taktik: Förbundskaptenen Ricki Herbert har fått sitt landslag att fungera som en väloljad maskin som presterar jämnt. Men i VM får man minst sagt svårt att hävda sig. Huvudspelet - både i defensivt och offensivt straffområde - kommer bli oerhört viktigt för Nya Zeeland, främst då man har ett par riktigt farliga spelare som är bra på huvudet.

Styrka: Återigen huvudspelet. Är det någonstans Nya Zeeland har en fördel jämfört med sina konkurrenter i gruppen så är det i luftrummet. Man kommer skicka in inlägg på inlägg från kanterna, och det vill till att anfallarna finns där och hugger.

Svaghet: Oerhört få spelare i Nya Zeelands landslag har rutin från större sammanhang och här finns det stor risk för genomklappning. Dessutom spelar landslaget bara ett fåtal matcher om året, vilket även det påverkar.

Största stjärnan: Blackburns mittback Ryan Nelson förväntas leda laget framåt i Sydafrika med sin pondus och rutin. Otvivelaktigt den största, och enda, stjärnan i Nya Zeelands trupp.

Nyckelspelaren: Shane Smeltz, som vann skytteligan i den australienska högstaligan, är den som ska leverera framåt. Smeltz styrka ligger i avsluten och han är framför allt farlig i luftrummet.

Jokern: Targetspelaren Chris Killen, till vardags i Celtic, kompletterar Smeltz utmärkt i landslaget och kan få stor uppmärksamhet om spelet stämmer för honom.

 

SLOVAKIEN

Så tog de sig till VM: Slovakien toppade kvalgrupp 3, men vägen till VM var långt ifrån stabil. Man förlorade två gånger om till grannlandet Slovenien, som slutade tvåa i gruppen, men reste sig och slog Polen i en måstematch på bortaplan.

Taktik: Liksom Slovenien är man ett väl fungerade kollektiv, som lär prioritera defensiven i VM, främst i mötena med Italien och Paraguay. Även om man inte är ett namnkunnigt lag har man massvis med bra spelare offensivt som kan komma att överraska.

Styrka: Slovakien gör sitt första VM och kan mycket väl komma att underskattas. Men man bör inte ge slovakerna luft. Får de en chans så tar dem den och då är man illa ute eftersom Slovakien sällan släpper till onödiga mål bakåt.

Svaghet: Styrkan ovan slår samtidigt tillbaka då det medför orutin. Ingen av spelarna i truppen har tidigare deltagit i ett internationellt mästerskap på högsta nivå. Nerver? Check. Fjärilar i magen? Check.

Största stjärnan: Napolimittfältaren Marek Hamsik, 22, har den goda vanan att prestera både i lands- och klubblaget. Hamsik är en skicklig spelare, som också har fin målkänsla. Den stora stjärnan i Slovakiens trupp.

Nyckelspelaren: Martin Skrtel är den som förväntas ordna upp försvaret och få laget att hålla tätt. Lyckas Liverpoolbacken med det har Slovakien mycket vunnet.

Jokern: Stanislav Sestak. Hört om honom förut? Nej, tänkte väl det. Men efter VM kan ni säkerligen ha fått lära känna anfallaren lite bättre. Sestak pangade in sex mål för Slovakien i kvalet och blev således lagets bästa målskytt.

 

PARAGUAY

Så tog de sig till VM: Paraguay stormade fram i kvalet och samlade ihop totalt 33 poäng, som förde dem till tredje plats i tabellen och därmed säkert avancemang till VM. Sammanlagt blev det tio vinster, tre oavgjorda och fem förluster för det sydamerikanska landslaget.

Taktik: Liksom de flesta andra sydamerikanska landslag är Paraguay fullt med tekniska individualister, men man har verkligen fått ihop ett starkt spelande lag under kvalet. Försvarsspelet har blivit klart starkare sedan förra VM-slutspelet i Tyskland. Paraguay spelar typiskt sydamerikanskt, men inte lika offensivt som exempelvis Brasilien.

Styrka: Förbundskaptenen Gerardo Martino har vässat på Paraguays försvarsspel rejält och laget har nu den fina förmågan att hålla tätt bakåt när det så krävs. Dessutom är laget oerhört samspelt då många spelare är givna i startelvan.

Svaghet: Paraguay har visserligen fullt med rutin, men faktum är att man har väldigt få unga spelare som kan röra om i grytan. Laget har mindre än fem spelare som är under 25 år.

Största stjärnan:  Roque Santa Cruz har länge varit känd runt om i Europa och är naturligtvis Paraguays stora fixstjärna. Manchester City-spelaren har inte lyckats på allvar i år och vill säkerligen visa var skåpet ska stå i VM i Sydafrika.

Nyckelspelaren: Benficastjärnan Oscar Cardozo imponerade i kvalet och stod för en rad viktiga mål. Cardozo måste fortsätta med sin fina målskörd i VM om Paraguay ska nå längre än åttondelsfinal.

Jokern: Anfallaren Nelson Valdéz visade fin form i kvalet med Santa Cruz och Cardozo bredvid sig. Han är den minst namnkunnige av de tre anfallarna, men kan utan tvekan störa många försvar i VM.

Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24