1 av 12
- Foto: Scanpix
2 av 12
- Foto: Scanpix
3 av 12
- Foto: Scanpix
4 av 12
- Foto: Scanpix
5 av 12
- Foto: Scanpix
6 av 12
- Foto: Scanpix
7 av 12
- Foto: Scanpix
8 av 12
- Foto: Scanpix
9 av 12
- Foto: Scanpix
10 av 12
- Foto: Scanpix
11 av 12
- Foto: Scanpix
12 av 12
- Foto: Scanpix

Nyheter24:s guide till VM: Grupp H

Nyheter24 guidar er igenom VM-slutspelets samtliga åtta grupper. I dag är det grupp H med Europamästarna Spanien, stekheta Chile, svårbemästrade Schweiz och outsidern Honduras.


VM-trupperna

Spanien

Målvakter:

Iker Casillas (Real Madrid) Lagkapten

Pepe Reina (Liverpool)

Victor Valdes (Barcelona)

Backar:

Raul Albiol (Real Madrid)

Alvaro Arbeloa (Real Madrid)

Joan Capdevila (Villarreal)

Carlos Marchena (Valencia)

Gerard Pique (Barcelona)

Carles Puyol (Barcelona)

Sergio Ramos (Real Madrid)

Mittfältare:

Xabi Alonso (Real Madrid)

Sergio Busquets (Barcelona)

Cesc Fabregas (Arsenal)

Andres Iniesta (Barcelona)

Javi Martinez (Athletic Bilbao)

David Silva,(Valencia)

Xavi (Barcelona)

Anfallare:

Jesus Navas (Sevilla)

Juan Mata (Valencia)

Pedro (Barcelona)

Fernando Llorente (Athletic Bilbao)

Fernando Torres (Liverpool)

David Villa (Barcelona)

 

Chile

Målvakter:

Claudio Bravo (Real Sociedad) Lagkapten

Miguel Pinto (Universidad de Chile)

Luis Marin (Union Espanola)

Backar:

Pablo Contreras (PAOK)

Ismael Fuentes (Universidad Catolica)

Mauricio Isla (Udinese)

Gary Medel (Boca Juniors)

Gonzalo Jara (West Bromwich)

Waldo Ponce (Universidad Catolica)

Arturo Vidal (Bayer Leverkusen)

Mittfältare:

Carlos Carmona (Reggina)

Marco Estrada (Universidad de Chile)

Matias Fernandez (Sporting Lisbon)

Gonzalo Fierro (Flamengo)

Rodrigo Millar (Colo Colo)

Rodrigo Tello (Besiktas)

Jorge Valdivia (Al-Ain)

Anfallare:

Jean Beausejour (America)

Mark Gonzalez (CSKA Moskva)

Fabian Orellana (Xerez)

Esteban Paredes (Colo Colo)

Alexis Sanchez (Udinese)

Humberto Suazo (Real Zaragoza)

 

Schweiz

Målvakter:

Diego Benaglio (Wolfsburg)

Johnny Leoni (Zürich)

Marco Woelfli (Young Boys)

Backar:

Mario Eggimann (Hannover)

Stephane Grichting (Auxerre)

Stephan Lichtsteiner (Lazio)

Philippe Senderos (Arsenal)

Christoph Spycher (Eintracht Frankfurt)

Steve Von Bergen (Hertha Berlin)

Reto Ziegler (Sampdoria)

Mittfältare:

Tranquillo Barnetta (Bayer Leverkusen)

Valon Behrami (West Ham)

Gelson Fernandes (St Etienne)

Benjamin Huggel (Basel)

Goekhan Inler (Udinese)

Marco Padalino (Sampdoria)

Pirmin Schwegler (Eintracht Frankfurt)

Xherdan Shaqiri (Basel)

Hakan Yakin (Lucerne)

Anfallare:

Eren Derdiyok - Bayer Leverkusen

Alexander Frei (Basel) Lagkapten

Blaise Nkufo (Twente)

Marco Streller (Basel)

 

Honduras

Målvakter:

Ricardo Canales (Motagua)

Noel Valladares (Olimpia)

Donis Escober (Olimpia)

Backar:

Victor Bernardez (Anderlecht)

Maynor Figueroa (Wigan)

Oscar Garcia (Olimpia)

Sergio Mendoza (Motagua)

Emilio Izaguirre (Motagua)

Johnny Palacios (Olimpia)

Mauricio Sabillon (Hangzhou Luchen)

Osman Chavez (Platense)

Mittfältare:

Edgard Alvarez (Bari)

Julio Cesar de Leon (Torino)

Roger Espinoza (Kansas City Wizards)

Amado Guevara (Motagua) Lagkapten

Ramon Nunez (Olimpia)

Wilson Palacios (Tottenham Hotspur)

Hendry Thomas (Wigan)

Danilo Turcios (Olimpia)

Anfallare:

David Suazo (Genoa)

Georgie Welcome (Motagua)

Carlos Pavon (Real Zaragoza)

Walter Martinez (Marathon)

 

SPANIEN

Så tog de sig till VM: Spanien hade tufft motstånd i gruppen i form av Bosnien och Turkiet. Men då man plockade totalt fyra vinster mot de båda lagen hade man till slut en behaglig resa till VM. Spanien säkrade platsen med två omgångar kvar att spela.

Taktik: Spanien spelar snarlikt som Barcelona, vilket innebär väldigt mycket kort- och sidledspassningar. Samtliga spelare har ett otroligt tempo i kroppen och är oerhört skickliga framför allt offensivt. Frågan är om något lag kan rubba Spanien i detta VM.

Styrka: Kreativiteten. Med Xavi och Andrés Iniesta på mittfältet kommer Spanien att styra och ställa hur dem vill. Samtliga offensiva spelare har det där lilla extra. De kan göra det oväntade - både på egen hand och tillsammans som ett lag.

Svaghet: Svaghet ingår inte spanjorernas vokabulär de senaste åren. Men det är möjligt att VM-spöket återigen kan smyga sig in hos Spanien, som bara nått en kvartsfinal som bäst i modern tid.

Största stjärnan: Efter den gångna säsongen har Xavi befäst sin plats som Spaniens bästa spelare, men även om han inte är någon stjärna utåt som Cristiano Ronaldo är det han som skapar rubriker - med sitt spel. Ovärdelig i anfallsspelet med sina passningar som skär genom motståndarförsvaren som en het kniv genom smör.

Nyckelspelaren: Oro har länge funnits för att Fernando Torres skulle komma att missa inledningen av mästerskapet, men nu står det klart att han med största sannolikhet bildar anfallsduo med nye Barcelonaspelaren David Villa. Torres har allt en anfallare ska ha och kan mycket väl roffa åt sig skytteligatiteln, men även om han inte får till målskyttet öppnar han stora ytor för främst Villa genom sin rörlighet.

Jokern: Barças stjärnskott Pedro slog igenom stort i år och har visat att han håller på den största av alla scener. Storspel i Champions League och La Liga, och dessutom ett mål i självaste El Clásico. Här har vi en spelare med finess och kvickhet som verkligen kan chocka motståndarförsvaren. Pedro är dessutom lika bra med båda fötterna, vilket är extremt ovanligt.

 

CHILE

Så tog de sig till VM: Även om Chile är ett riktigt bra lag överraskade man många när man knep andraplatsen i den sydamerikanska kvalgruppen, bara en poäng bakom Brasilien. Man gjorde också näst mest mål i kvalet, hela 32. Tio utav dem gjordes av notoriske målskytten Humberto Suazo.

Taktik: Chile är ett väldigt anfallsglatt landslag som aldrig tvekar att satsa framåt med många spelare när lägen väl ges. Men fastän offensiven är största utropstecknet har förbundskaptenen Marcelo Bielsa byggt upp ett lag som är stabilt på samtliga bitar. Chile har därför även den goda förmågan att kunna försvara sig mot världens allra bästa lag.

Styrka: Otvivelaktigt anfallsspelet med måltjuven Humberto Suazo i spetsen. Här finns dessutom många bra spelare som kompletterar Suazo perfekt.

Svaghet: Startelvan består av hög klass, men Chile saknar den där bredden i truppen som de allra bästa lagen har. Skador har dessvärre förekommit under året, vilket kan ställa till det rejält i VM.

Största stjärnan: Nämnde Suazo, till vardags i Zaragoza, har hunnit bli 29 år och är rejält uppskattad i hemlandet, speciellt efter det succéartade kvalet.

Nyckelspelaren: Matias Fernandez spåddes en lysande framtid, men utvecklingen stannade dessvärre upp. Fernandez, nu 24, har trots det kvalitéer av världsklass. Han brukar leverera i landslaget och styr lagets anfallsspel från mitten.

Jokern: 21-årige Alexis Sánchez är en underhållande spelare som har stor potential. Chilenaren kan definitivt bli en av VM:s roligaste spelare att följa och mästerskapet kan bli en språngbräda för honom.

 

SCHWEIZ

Så tog de sig till VM: Schweiz inledde grymt svajigt i kvalet och fick skämmas rejält efter hemmaförlusten mot Luxemburg. Det blev dock vändpunkten för schweizarna som sedan tog fem raka vinster och kunde knipa förstaplatsen i gruppen.

Taktik: Det rödklädda landslaget försöker efterliknade grannlandets Tysklands spelstil, men har inte riktigt lyckats hittills. Man saknar de behövliga nyckelspelarna för att verkligen gå långt i ett mästerskap. Det finns ändå stor talang i truppen och många av spelarna är duktiga även individuellt, vilket blir viktigt att utnyttja.

Styrka: Förbundskaptenen Ottmar Hitzfeld är en av två tränare som fört två olika klubbar till Champions League-titeln. Hitzfeld är fantastiskt kunnig och kan sin grej. Fråga bara de schweisiska spelarna vars lagmoral är oändlig. Med rätt taktik kan Schweiz överraska i gruppspelet.

Svaghet: Flertalet av spelarna är hämtade från den inhemska ligan, mycket på grund av att dem inte platsat i proffsligor runt om i Europa. De får visserligen mer speltid, men det stora frågetecknet blir därmed om tempot räcker till i fotbollens finrum. Snart får vi svaret.

Största stjärnan: Ingen diskussion här. Alexander Frei har gjort flest landslagsmål i Schweizs historia och har dessutom tilldelats kaptensbindeln.

Nyckelspelaren: Tranquillo Barnetta, som var med och vann U17-EM 2002, är given i klubblaget Bayern Leverkusen och förväntas vara Schweizs mittfältsmotor i Sydafrika. Barnetta kan också spela på en kant om det så behövs, men den defensiva rollen passar honom bäst.

Jokern: Nürnbergs anfallare Albert Bunjaku överraskade i Bundesliga i år och hamnade högt upp i skytteligan. Får han tillräckligt med speltid i VM kan han bli en sensation.

 

HONDURAS

Så tog de sig till VM: Honduras var otroligt nära att missa VM trots att laget i sista omgången besegrade San Salvador med 1-0. Men USA:s oavgjorda resultat mot Costa Rica innebar att Honduras fick en biljett till sitt andra VM.

Taktik: Förbundskaptenen Reinaldo Rueda har prisats i Honduras efter att ha omvandlat laget till en kraftfull anfallsmaskin som också är stabila i backlinjen. Men Honduras får ändå grymt svårt att störa någon av motståndarna i VM.

Styrka: Honduras är en okänd fotbollsnation och det kan utan tvekan smyga sig in en del underskattning från motståndarlagen i gruppen. Om Honduras är på tårna och är förmögna att utnyttja chanserna som uppstår kan de skrälla.

Svaghet: Man är helt enkelt inte tillräckligt bra för att på allvar hävda sig på den internationella scenen. Honduras har rakt igenom ett för svagt landslag.

Största stjärnan: 36-årige anfallaren Carlos Pavon, som blev Honduras bäste målskytt i kvalet, är oerhört uppskattad bland folket och vill säkerligen kröna ett mästerskap med en eller flera fullträffar.

Nyckelspelaren:  Wilson Palacios är som gjuten på Honduras mittfält och kommer tvingas till ett stort defensivt ansvar. Det är han som ska styra och leda laget när motståndarlag som Spanien forcerar framåt.

Jokern: Serie A-stjärnan David Suazo, som under våren varit utlånad till Genoa från Inter, har säkerligen skaffat sig en del rutin från den italienska toppfotbollen och lär vara beredd att hugga framåt, och kan mycket väl sno åt sig äran från anfallspartnern Pavon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!