Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

VM-RESAN - DAG 1: Spänningen i Sydafrika går att ta på

McCarthy kastades ut efter att ha ätit och supit bort sin VM-chans.
1 av 6

McCarthy kastades ut efter att ha ätit och supit bort sin VM-chans.

Marquz och hans Mexiko kan förstöra den sydafrikanska festen.
2 av 6

Marquz och hans Mexiko kan förstöra den sydafrikanska festen.

Svennis vakar över en skadad Drogba. Orkar han hela VM med armbågsskadan?
3 av 6

Svennis vakar över en skadad Drogba. Orkar han hela VM med armbågsskadan?

Lasse Lagerbäck har koll. I premiären ställs han mot Maradona och Argentina. Lyckas han stänga ytorna för Messi & co: ?
4 av 6

Lasse Lagerbäck har koll. I premiären ställs han mot Maradona och Argentina. Lyckas han stänga ytorna för Messi & co: ?

Tshabalala kan bli Sydafrikas joker i VM.
5 av 6

Tshabalala kan bli Sydafrikas joker i VM.

Vuvuzelan - älskad i Sydafrika, hatad utanför Afrika.
6 av 6

Vuvuzelan - älskad i Sydafrika, hatad utanför Afrika.

Sport | 09/06/2010 16:55

Världens ögon riktas mot (Syd)Afrika - som vill leverera på alla plan.

JOHANNESBURG. På fredag invigs Afrikas första VM i fotboll någonsin. Stämningen i värdlandet Sydafrika går att ta på. Överallt hörs de - i Europa - ökända vuvuzelorna.

Folk dansar och tutar. Glädjen syns i allas ögon.

Vart man än går möts man av vänlighet och stora leenden. Det sydafrikanska folket är minst sagt redo för VM - i både kropp och själ.

Men det är inte bara Sydafrika som väntar - utan även resten av kontinenten. Det här är Afrikas VM och det kommer att synas inte minst på läktarna.

Sydafrikaner kommer att heja fram Nigeria. Ghanas fans kommer stötta Elfenbenskusten. Afrika stöder Afrika.

Därför blir det ännu viktigare att ett afrikanskt land går långt i VM - annars finns risken att VM i Sydafrika dör innan allvaret ens har börjat.

Afrikas stolthet - vilka blir det?

Förhandstipsen pekar alla mot att Elfenbenskusten blir Afrikas stora hopp. Det är landet där det finns flest stjärnor. Till och med förbundskaptenen är en stjärna.

Mycket hänger på Didier Drogba, oavsett vad Sven-Göran Eriksson hävdar.

En Drogba med en inspirerad blick blir svår att stoppa. Frågan är hur det står till med hans armbåge.

Det sägs att han kommer spela med ett specialskydd, men klarar han av smärtan?

Drogba är en spelare som gärna använder armbågen för att ge sig själv fördelar, kommer han kunna fortsätta med det? Lyckas han hitta en balans mellan smärta och smärtstillande tabletter?

Det återstår att se.

Ett annat "svensklag" är Nigeria med Lars Lagerbäck och Roland  Andersson vid rodret. Nigeria har länge haft ett av Afrikas bästa landslag - men aldrig lyckats.

Många har skyllt det på bristen på taktiskt kunskap både hos spelare och ledare. Nu har man tagit in mannen som kan allt om taktik.

Googlar du ordet taktik så kommer det upp en bild på Lars Lagerbäck iklädd träningsoverall med en pärm på knäna. Hur mycket kan Lagerbäck förändra Nigeria på fyra månader?

Spelarna verkar älska honom - men kommer de lita på hans taktik när Argentinas Lionel  Messi står på andra sidan i Nigerias premiärmatch?

Det vet nog bara Lagerbäck just nu, men en sak är säkert: Lagerbäck har mer erfarenhet och taktiskt kunskap än vad Argentinas förbundskapten Maradona någonsin kommer att samla ihop.

Problemet är den att Maradona kanske inte behöver kunskapen då han har några av världens giftigaste anfallare i sin trupp. Nigeria kanske stoppar Messi, men klarar man av att stoppa Messi, Milito, Tevez och Aguero samtidigt?

Blir nog svårt, men Lagerbäck har med största sannolikhet en taktik för det också.

En giftig outsider blir förvånansvärt värdlandet Sydafrika. Förvånansvärt för att Sydafrika efter många år med svag form plötsligt hittat flytet lagom till VM. Senast slog man Danmark med 1-0 och inleder VM mot Mexiko med en hel del självförtroende.

McCarthy åt och söp sig ur landslaget

Förbundskaptenen Carlos Alberto Parreira valde att till slut peta landets största spelare de senaste tio åren, Benny McCarthy, strax innan VM.

De flesta utländska journalister förväntade sig ett folkligt tryck mot Parreira - men den har uteblivit. Vanliga Sydafrikaner jag talat med är nöjda över beslutet och menar att McCarthy helt och hållet får ta ansvar för petningen.

Hans vägran att medverka i "vanliga" landskamper de senaste åren har fått folket hemma i Sydafrika att lära sig att klara sig utan honom. Inte blev det bättre av att han dök upp till VM-lägret med en fettprocent som skulle passa bättre i teveprogrammet "The biggest loser".

Om inte det var nog så filmades han och målvakten Rowen  Fernandez när de festade långt in på natten tillsammans med "sällskap". Klippet som tevekanalen CCTV sände blev för mycket för Parreira som sparkade ut både McCarthy och Fernandez.

I stället för McCarthy har anfallaren Siphiwe Tshabalala blivit en stor favorit i Sydafrika.

Överallt hör man folk skrika hans namn och Tshabalalas enorma leende går inte att missförstå - han vill bli en legendar i hemlandet.

Mexiko vill förstöra festen

I premiären på fredag ställs Sydafrika mot ett land som redan arrangerat VM två gånger - Mexiko. Landets grundvalar skakas av knarkkrig och länge såg det ut som att Mexiko inte ens skulle fixa en plats i VM.

Stor skuld i det hade svensken Sven-Göran Eriksson som anklagades för att inte förstå sig på Mexiko som land och mexikaner som folk.

Ersättaren Javier Aguirre tog över och fixade VM-platsen. Men Mexiko kommer till VM med en formsvag trupp. Mycket hänger på hur bra Barcelonas Rafael Marquez spelar.

Han återvände till träning på onsdagen och förväntas vara den som leder sitt land när det blåser från 50 000 vuvuzelor på Soccer City Stadium på fredag.

Om Marquez är lika inspirerad som han var mot Iran i Mexikos öppningsmatch i VM 2006 blir han livsfarlig. Den gången gjorde han allt rätt.

Gör han det på fredag så ligger Sydafrika risigt till.

Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24