Nelson Mandelas barnbarn Zenani (i nedre bildkant) omkom i morse.
1 av 2
Nelson Mandelas barnbarn Zenani (i nedre bildkant) omkom i morse. - Foto: SCANPIX/AP
2 av 2
- Foto: SCANPIX/AP

Mandelas barnbarn omkom i bilolycka

Samma dag som VM drar igång skakas Sydafrika av en tragedi. Nelson Mandelas barnbarn omkom i en bilolycka tidigare i morse. Föraren uppges vara alkoholpåverkad. – Vi har kommit fram till att han var full, säger en talesman för polisen.


JOHANNESBURG. En bil inblandad i olyckan där Zenani Mandela, 13, omkom i. 13-åringen hade varit på VM-ceremonins konsert och tittat på bland annat Shakira och Black Eyed Peas på Orlando Stadium. Mandelas familj har bekräftat att det var en släkting som körde, och ingen annan skadades i olyckan.

– Han förlorade kontrollen över fordonet och det kolliderade med en barrikad, säger polisens taleskvinna Edna Mamonyane.

Enligt polisen har föraren gripits, misstänkt för rattfylla.

– Han förlorade kontrollen över fordonet och det kolliderade med en barrikad, säger polisens taleskvinna Edna Mamonyane.

Trots uppgifter från sydafrikansk polis var inte Winnie Madikizela-Mandela, tidigare hustru till Nelson, med i bilen vid olyckan, men fördes senare till sjukhus.

– Hon fördes till sjukhus på grund av chocken och fick behandling. Jag kan kategoriskt förneka att hon var med i bilen, säger familjen Mandelas talesman Sello Hating enligt nyhetsbyrån AFP.

Osäkert kring VM-premiären

Nelson Mandela var tänkt att medverka på dagens VM-premiär, men det är ännu inte klart om den förra presidenten kommer att ställa upp.

– Det får bli en senare fråga om han närvarar vid invigningen. Förnärvarande bearbetar vi bara chocken av att förlora ett barn, säger Hating.

Mandela, som fyller 92 år den 18 juli, har åtta barnbarn utöver omkomna Zenani.

Vill bli lämnade i fred

Via Nelson Mandela Foundation vädjar familjen att deras privatliv ska respekteras.

– Familjen vädjar nu få bli lämnad i fred för att sörja den här tragedin.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!