VM-RESAN - DAG 3: Nu börjar festen

Afrikas VM är igång och förväntningarna är enorma.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

JOHANNESBURG. Det är nu dags för avspark i premiärmatchen mellan värdnationen Sydafrika och Mexiko i VM i Sydafrika 2010.

Följ Nyheter24:s sportchefs VM-bloggande direkt från arenan vid premiärmatchen.

Utanför det enorma, nybyggda Soccer City Stadium i Johannesburg har fansen redan börjat samlas i stora flock där sydafrikanerna blåser i sina vuvuzelor och mexikanerna sjunger och slår på trummor. Stämningen är magisk och allt har hittills blivit rätt för Sydafrika och Fifa.

Kvällens premiär är den första VM-matchen på afrikansk mark och det syns att nerverna är darriga. Vad händer på gatorna om Sydafrika förlorar? Hur är det egentligen med elförsörjningen i en av världens största städer?

Dessutom undrar många om Nelson Mandela, ikonen och landsfadern, kommer att dyka upp. En gammal Mandela skulle äntligen få se sin dröm bli sann, men under dagen dog en av hans barnbarnsbarn, Zenani Mandela, 13, i en bilolycka på väg hem från invigningskonserten i går kväll. Kommer Mandela?

Det är frågor som behöver ha vettiga svar - men inte just nu. Det är fest och då ska det festas - trots tragedin.

Mexiko kommer till VM med ett ungt lag som lyckades hitta ryggraden efter att Javier Aguirre tagit över från Sven-Göran Eriksson som totalmisslyckades. Vinner man premiären är vägen till slutspel helt helt öppen.

Sydafrika då? Värdlandet har fått mycket kritik de senaste åren. Vissa har gått så långt som att kalla det "det sämsta värdlandet i historien". Hur många visste egentligen hur bra Sydkorea var innan VM 2002? Sydafrika kan överraska och har dessutom spelare som är vana vid ljudet från 50 000 vuvuzelor. Det är nog en fördel om någon. Dessutom har man för första gången en förbundskapten som vet hur man vinner VM-guld. Eller hur Carlos Alberto Parreira?

Nu är det dags att bege sig mot Soccer City Stadium för att njuta av min första VM-match någonsin. Jag och över 88 000 andra kommer att i framtiden kunna skryta om att vi var på plats när Afrika på allvar tog en plats i fotbollens finrum.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

1 timme sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

2 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

2 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

idag 11:09
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.