Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

VM-RESAN - DAG 3: Nu börjar festen

Sport | 11/06/2010 13:58

Afrikas VM är igång och förväntningarna är enorma.

JOHANNESBURG. Det är nu dags för avspark i premiärmatchen mellan värdnationen Sydafrika och Mexiko i VM i Sydafrika 2010.

Följ Nyheter24:s sportchefs VM-bloggande direkt från arenan vid premiärmatchen.

Utanför det enorma, nybyggda Soccer City Stadium i Johannesburg har fansen redan börjat samlas i stora flock där sydafrikanerna blåser i sina vuvuzelor och mexikanerna sjunger och slår på trummor. Stämningen är magisk och allt har hittills blivit rätt för Sydafrika och Fifa.

Kvällens premiär är den första VM-matchen på afrikansk mark och det syns att nerverna är darriga. Vad händer på gatorna om Sydafrika förlorar? Hur är det egentligen med elförsörjningen i en av världens största städer?

Dessutom undrar många om Nelson Mandela, ikonen och landsfadern, kommer att dyka upp. En gammal Mandela skulle äntligen få se sin dröm bli sann, men under dagen dog en av hans barnbarnsbarn, Zenani Mandela, 13, i en bilolycka på väg hem från invigningskonserten i går kväll. Kommer Mandela?

Det är frågor som behöver ha vettiga svar - men inte just nu. Det är fest och då ska det festas - trots tragedin.

Mexiko kommer till VM med ett ungt lag som lyckades hitta ryggraden efter att Javier Aguirre tagit över från Sven-Göran Eriksson som totalmisslyckades. Vinner man premiären är vägen till slutspel helt helt öppen.

Sydafrika då? Värdlandet har fått mycket kritik de senaste åren. Vissa har gått så långt som att kalla det "det sämsta värdlandet i historien". Hur många visste egentligen hur bra Sydkorea var innan VM 2002? Sydafrika kan överraska och har dessutom spelare som är vana vid ljudet från 50 000 vuvuzelor. Det är nog en fördel om någon. Dessutom har man för första gången en förbundskapten som vet hur man vinner VM-guld. Eller hur Carlos Alberto Parreira?

Nu är det dags att bege sig mot Soccer City Stadium för att njuta av min första VM-match någonsin. Jag och över 88 000 andra kommer att i framtiden kunna skryta om att vi var på plats när Afrika på allvar tog en plats i fotbollens finrum.

Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24