Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här förstör Marquez Afrikas drömpremiär

- 11/06/2010, 18:46 -
Siphiwe Tshabala gjorde mästerskapets allra första mål.
1 av 5

Siphiwe Tshabala gjorde mästerskapets allra första mål.

SCANPIX/AP

Här bombade han inte 1-0-målet.
2 av 5

Här bombade han inte 1-0-målet.

SCANPIX/AP

Men Rafael Marquez förstörde festen med sitt 1-1-mål.
3 av 5

Men Rafael Marquez förstörde festen med sitt 1-1-mål.

SCANPIX/AP

Besvikelsen var stor efter slutsignalen.
4 av 5

Besvikelsen var stor efter slutsignalen.

SCANPIX/AP

Den sydafrikanske målvakten kunde knappt tro sina ögon,
5 av 5

Den sydafrikanske målvakten kunde knappt tro sina ögon,

SCANPIX/AP

Allt var perfekt. Första segern i Afrikas VM var på väg att gå till ett afrikanskt land. Då slog Mexikos lagkapten till och krossade premiärdrömmen.

SOCCER CITY, JOHANNESBURG. Han är ledaren som leder. Det visade han inför närmare 90 000 supportrar på Soccer City Stadium i Johannesburg. 

I VM-premiären mot Sydafrika slog lagkaptenen Rafael Marquez in Mexikos kvitteringen. Ett oerhört viktigt mål för Mexiko som drömmer om slutspel.

På samma sätt gjorde han för fyra år sen i Mexikos premiärmatch mot Iran i VM i Japan/Sydkorea.

Sydafrika borde ha studerat motståndet bättre. Då kanske man inte hade tappat bort den spelare man alltid ska punktmarkera. Den missen kostade segern och kanske slutspelschansen. Nu väntar stenhårda matcher mot Frankrike och Uruguay som möts i Kapstaden senare under kvällen.

Mexiko dominerade i första

Matchen började som den slutade. Mexiko förde spelet, Sydafrika satsade på kontringar.

Hade det inte varit för målvakten Itumeleng Khune så hade Sydafrika gått in halvtidspausen med ett tvåmålsunderläge. Vid ett läge gjorde Mexiko dessutom mål - men den dömdes bort för offside trots att Steven Pienaar stod kvar på mållinjen vid Mexikos hörna. Krånglig regel men linjedomarens beslut var korrekt.

I stället kom Sydafrika ut som elva hungriga lejon redo att springa och jaga sönder det rutinerade VM-landet Mexiko. Och i den 55:e minuten slog Sydafrikas nye superhjälte Siphiwe Tshabalala till. Teko Modises långa, vackra passning nådde fram till Tshabalala som sprang ifrån motståndet och sköt med vänster upp bollen i nättaket. Ett underbart premiärmål som satte nivån för Afrikas VM. Nu hade Sydafrika vind i seglet.

Aguirres byten räddade Mexiko

Samme Modise hade chansen att utöka ledningen vid två tillfällen. Men fick aldrig iväg några gifitga skott - trots dunderlägen.

I stället var det, den av förbundskapten Javier Aguirre, inbytte storstjärnan Andres Guardado som hittade kaptenen Marquez vid den bortre stolpen i den 79:e minuten. Marquez gjorde inget misstag när han sköt bollen förbi Khune. Det hade varit dödstyst i Soccer City om det inte hade varit för de mexikanska fansen som just sett sin slutspelsdröm räddas av Marquez.

Sydafrikas förbundskapten försökte rädda segern och bytte fyra minuter senare ut storstjärnan Steven Pienaar mot Bernard Parker. Det skulle löna sig - om det inte hade varit för stolpen. I den 89:e minuten sprang Katlego Mphela loss till vänster i straffområdet och fick iväg ett skott med vänstern. Bollen såg ut att gå in i mål - men träffade i stället utsidan av stolpen. Mphela såg bedrövad ut efter stolpskottet. Det är lätt att förstå varför. Han kunde ha skrivit in sig i historieböckerna, i stället kommer många kanske för alltid komma ihåg honom för stolpskottet.

Sydafrika måste slå Uruguay

Några minuter senare blåste domaren från Uzbekistan, Ravshan Irmatov, av matchen. Det blev för en gångs skull tyst. Vuvuzelorna slutade tjuta. Sydafrikas VM fick inte en drömstart. Nu måste laget samla sig och vinna nästa match mot Uruguay på onsdag. Annars måste man slå Frankrike i den sista matchen för att gå vidare. Det är inte världens lättaste uppgift - trots Frankrikes förlorade form.

Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24