ANALYS: Kan Sydafrika ta sig till slutspel?

Och om de inte gör det, kommer vuvuzelan att döda VM?


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

SOCCER CITY, JOHANNESBURG. Det var inte resultatet Sydafrika ville ha.

1-1 innebär att värdlandet måste slå antingen Uruguay eller Frankrike för att ta sig vidare till slutspel.

Jag skulle sikta på det första alternativet.

Det var för bra för att var sant. Sydafrika red ut första halvlekens storm och tog ledningen efter mål av Siphiwe Tshabalala. Tshabalala var på väg att bli vad de flesta hoppades att han skulle bli - en äkta sydafrikansk hjälte. Han föddes i Soweto för 25 år sedan, bara några kilometer från Soccer City där matchen spelade, och har tagit sig rakt in i sydafrikanernas hjärtan.

Hans mål i den 55:e minuten var på väg att sätta igång Afrikas största fotbollsfest - men Sydafrika lyckades inte hålla undan. Delvis på grund av förbundskapten Carlos Alberto Parreiras beslut att flytta ner mittfältet efter ledningsmålet och satsa på kontringar. Det höll på att gå vägen, men Teko Modise klarade inte av trycket. Parreiras beslut innebar att Mexiko kunde trycka på ännu hårdare och till slut fick kaptenen Rafael Marquez stå helt själv i straffområdet och skjuta in kvitteringen.

Vad innebär 1-1 då? Egentligen ingenting just nu. Senare på kvällen spelar Frankrike och Uruguay och resultatet där avgör Sydafrikas framtid. Vinner Uruguay kan det vara kört. Då måste Sydafrika slå förmodligen behöva slå båda länderna för att ta sig till slutspel. Och de måste göra det - för turneringens skull. Kan de göra det? Ja! Det Sydafrika vi såg i dag kan bara bli bättre. Premiärmatchen är avklarad och nu vet världsmästarcoachen Parreira exakt vad han måste förändra för att Sydafrika ska blomma ut.

Många (de flesta) har klagat på vuvuzelan. Den så ökända trumpeten eller vad man nu ska kalla den. Så länge Sydafrika är med i VM kommer de flesta tolerera ljudet av vuvuzelan. Om värdlandet åker ur - och vuvuzelan blir kvar, ja då blir det en global folkstorm mot Fifa som tillåter att sydafrikansk läktarkultur förstör VM-känslan.

Jag skulle inte bli förvånad om Fifa gjorde något drasktiskt. VM kommer alltid först, sydafrikanska traditioner senare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hiljemark tar över Elfsborg

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

"Vi riskerar att mista medaljörer"

1 timme sedan
Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sävinger gör debut i landslaget

2 timmar sedan
Sveriges handbollsherrar åker på träningsläger till Norge och spelar matcher mot USA och Tyskland i sin sista samling innan OS-truppen tas ut.

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

3 timmar sedan
Trots molnen över Olympia i Grekland kunde OS-elden tändas, med 100 dagar kvar till sommar-OS i Paris.

Världsettan: "Känslan att det blir tuffare i år"

3 timmar sedan
Han vill hemskt gärna vinna en andra gång. Men i det längre perspektivet är veckans världscupfinal underordnad högsommarens besök i Versailles slottspark. OS är och förblir årets sportsliga höjdpunkt för Henrik von Eckermann.