Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

ANALYS: Kan Sydafrika ta sig till slutspel?

- 11/06/2010, 19:17

Och om de inte gör det, kommer vuvuzelan att döda VM?

SOCCER CITY, JOHANNESBURG. Det var inte resultatet Sydafrika ville ha.

1-1 innebär att värdlandet måste slå antingen Uruguay eller Frankrike för att ta sig vidare till slutspel.

Jag skulle sikta på det första alternativet.

Det var för bra för att var sant. Sydafrika red ut första halvlekens storm och tog ledningen efter mål av Siphiwe Tshabalala. Tshabalala var på väg att bli vad de flesta hoppades att han skulle bli - en äkta sydafrikansk hjälte. Han föddes i Soweto för 25 år sedan, bara några kilometer från Soccer City där matchen spelade, och har tagit sig rakt in i sydafrikanernas hjärtan.

Hans mål i den 55:e minuten var på väg att sätta igång Afrikas största fotbollsfest - men Sydafrika lyckades inte hålla undan. Delvis på grund av förbundskapten Carlos Alberto Parreiras beslut att flytta ner mittfältet efter ledningsmålet och satsa på kontringar. Det höll på att gå vägen, men Teko Modise klarade inte av trycket. Parreiras beslut innebar att Mexiko kunde trycka på ännu hårdare och till slut fick kaptenen Rafael Marquez stå helt själv i straffområdet och skjuta in kvitteringen.

Vad innebär 1-1 då? Egentligen ingenting just nu. Senare på kvällen spelar Frankrike och Uruguay och resultatet där avgör Sydafrikas framtid. Vinner Uruguay kan det vara kört. Då måste Sydafrika slå förmodligen behöva slå båda länderna för att ta sig till slutspel. Och de måste göra det - för turneringens skull. Kan de göra det? Ja! Det Sydafrika vi såg i dag kan bara bli bättre. Premiärmatchen är avklarad och nu vet världsmästarcoachen Parreira exakt vad han måste förändra för att Sydafrika ska blomma ut.

Många (de flesta) har klagat på vuvuzelan. Den så ökända trumpeten eller vad man nu ska kalla den. Så länge Sydafrika är med i VM kommer de flesta tolerera ljudet av vuvuzelan. Om värdlandet åker ur - och vuvuzelan blir kvar, ja då blir det en global folkstorm mot Fifa som tillåter att sydafrikansk läktarkultur förstör VM-känslan.

Jag skulle inte bli förvånad om Fifa gjorde något drasktiskt. VM kommer alltid först, sydafrikanska traditioner senare.

Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24