Kan förbjudas under resten av VM.
Kan förbjudas under resten av VM. - Foto: SCANPIX/AP

Vuvuzelan kan bli förbjuden

Både inför och under VM har vuvuzelorna fått både spelare, ledare och tevetittare att rasa mot oljudet. Nu kan vovuzelan förbjudas efter kritiken.


SYDAFRIKA. Först under 90-talet introducerades vuvuzelan för den stora massan i Sydafrika.

Den en meter långa trumpeten växte mycket de kommande åren och började massproduceras 2001 och allt sedan dess har den varit en stor del av läktarkulturen i Sydafrika.

Under Confederations Cup blev många fans rasande på oljudet som vuvuzelan förde och spelarna klagade på att det var svårt att koncentrera sig.

Inför VM övervägde Fifa att förbjuda den, men det sydafrikanska fotbollsförbundet vägrade. Nu rapporterar BBC att vuvuzelan kan komma att förbjudas ändå efter den oerhörda kritik som den har fått hittills.

– Om det finns grunder för det, så ja. Vi har sagt att om något landslag reagerar på planen så ska vi agera, säger Danny Jordaan, organisationschef för VM.

Även Frankrikes lagkapten, Patrice Evra, störs av ljudet både på och utanför planen.

– Vi kan inte sova på nätterna på grund av vuvuzelorna. Folk börjar blåsa i dem från sex på morgonen. Och vi kan inte höra varandra på planen på grund av dem.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

3 timmar sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

3 timmar sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.