Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

VM-RESAN - DAG 5:När det nya Afrika dansade hela natten

- 14/06/2010, 10:18 -
1 av 3

2 av 3

Ghanas seger satte fart på Afrikas VM.
3 av 3

Ghanas seger satte fart på Afrikas VM.

Nyheter24:s Ehsan Fadakar på plats i Sydafrika: "Det var det nya lojala Afrika vi såg på Loftus. Det är nu Afrika reser sig. Africa Unite!"

PRETORIA. När Serbiens Kuzmanovic idiotiskt tog bollen med handen i sitt straffområde var det startskottet för Afrikas världsmästerskap. Loftus Versfeldt i Pretoria exploderade när Asamoah Gyan steg fram och sköt Afrikas första seger till Ghana. Afrika kan!

De tiotusentals ghaneserna på läktarna inledde en vild och underbar dans som fortsatte natten igenom. Africa! Africa! Africa! Nu har VM börjat på riktigt.

Efter slutsignalen var stämningen elektrisk. Glädjen var så enorm att det skulle ha varit svårt att inte dras med i den. Afrikas första seger i Afrikas första VM. Det var historiskt - och obeskrivligt viktigt. Efter Sydafrika kryss mot Mexiko i fredags och Nigerias bittra förlust mot Nigeria i lördags var Ghana tvungna att axla en hel kontinents förväntningar och leverera. Som de gjorde det.

Ghana - utan största stjärnan Michael Essien - kom ut som elva hungriga lejon och gav aldrig Serbien chansen att förstöra festen. Gyan och Asamoah jagade allt som rörde sig i serbernas backlinje. Det var en lojal laginsats av anfallarna som man sällan ser i afrikanska landslag. Det var det nya lojala Afrika vi såg på Loftus. Det är nu Afrika reser sig. Africa Unite! Varenda en av spelarna i de sex afrikanska landslagen vet nu att de spelar på hemmaplan. De går ut på planen med stoltheten pumpandes inombord och vet att de kommer få läktarna med sig. Afrika har lagt undan de interna stridheterna. Under en månad kommer afrikanerna vara ett folk. Det spelar ingen roll om det är Johannesburg, Port Elizabeth eller Cape Town matcherna spelas, det är alltid hemmaplan för Afrika.

Redan i kväll får vi se stödet på nytt. Kamerun - länge Afrikas stolthet i VM - tar sig an Japan. Seger där innebär att Afrika har momentum. Det kommer att bli väldigt svårt att stoppa Samuel Eto'o när 40 000 afrikaner blåser i sina vuvuzelor på Free State Stadium i Bloemfontein.

Det kommer att bli väldigt svårt att stoppa vuvuzelorna också - trots västvärldens groteska protester. Hemma i Sverige har det blivit folkstorm mot vuvuzelan. Förbjud den skriks det på en Facebookgrupp som har närmare 1000 nya medlemmar i timmen. Skärp er! säger jag. Det var Chelseas serbiske backstjärna Branislav Ivanovic som sa det bäst i går när jag frågade om vuvuzelorna.

- Det är Afrikas VM och då är det viktigt att det görs på det afrikanska sättet.

Det är Afrikas VM - inte Europas. De som vill förbjuda den afrikanska fotbollskulturen bör ta en titt i historieböckerna. Vill vi ha nykolonialism i Sydafrika? Nej! Vuvuzelan är Afrikas "Fuck you" till västvärlden. Ni kan ta mycket - men inte det Afrikanska ljudet.

Frågan i sig har upprört många i Sydafrika. De känner sig förådda av den sydafrikanska organisationschefen Danny Jordaan. Han vek sig för trycket och antydde i går att vuvuzelan kanske skulle förbjudas. Den gloria som funnits kring honom för att efter tio års kamp fått VM till Sydafrika fläckades. Jordaan tänkte mer på sig själv än sitt folk. Sånt minns man länge i Afrika.

Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24