Danmark reste sig aldrig efter Simon Busk Poulsens självmål. - Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX
Här nickar han in bollen i eget mål.
Här nickar han in bollen i eget mål. - Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/SCANPIX

Självmålet sänkte Danmark

Danmark reste sig aldrig efter det olyckliga självmålet i den andra halvleken, och föll med 2-0.- Det händer även de bästa, säger den danske förbundskaptenen Morten Olsen om Simon Busk Poulsens självmål.

Matchanalys - med Ehsan Fadakar på plats i Johannesburg

Var det det här det danska folket hade väntat så länge på? Tio danskar och Nicklas Bendtner gick ut på Soccer Citys gräsmatta och blev totalt bortspelade av ett gäng små holländska bollgenier.

Den alltid så aktuelle Bendtner klarade av 60 minuter sa Morten Olsen. Vad var det han klarade av? Att vara nonchalant i 60 minuter?

Sen har vi försvararen som sänker sitt land med ett bisarrt självmål. Är det VM i fotboll vi följer eller klant-VM? Målvakter som inte kan ta skott, mittfältare som lirar basket i straffområdet och vänsterbackar som gör som Simon Poulsen gjorde. Det är Hawaiifotboll hittills i VM. Tur att vi kan lita på tyskarna.

Nej, det här var inte godkänt Danmark. Om det var så här ni hade tänkt att representera Skandinavien i VM så kunde vi lika gärna ha skickat Erik Hamréns unga Sverige. Morten Olsen behöver ta tag i sitt landslag redan i kväll. Annars kan man åka hem med tre nederlag i VM.

****

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

JOHANNESBURG. Det blev aldrig någon riktig fotbollsfest när de offensiva lagen, Holland och Danmark, drabbades samman. Och trots att Morten Olsens joker, den tidigare skadade Nicklas Bendtner, fanns med från start skulle Danmark aldrig få näta - åtminstone inte i rätt mål.

Första halvleken var tråkig och det var ett enda lång ställningskris som utkämpades på mitten. Efter 20 minuters spel kom matchens första skott på mål, när holländaren Dirk Kuyt avlossade ett skott rakt på den danske målvakten Thomas Sörensen.

Nickals Bendtner hade danskarnas bästa mållchans när han i den 27:e minuten nickades precis utanför stolpen.

Självmål bäddade för holländsk seger

Det var i stället i den andra halvan som målen skulle börja rulla in. Åskådarna hade knappt hunnit sätta sig igen när Holland skulle sätta sin första balja. Simon Busk Poulsen råkade olyckligt nicka in bollen i eget mål via försvarskollegan Daniel Aggers rygg. Oturen var maximal och målvakten Sörensen hade inte en chans att rädda bollen.

- Jag sa till honom att det händer de bästa och nästan alla i under en karriär, det har även hänt mig en gång. Samtidigt hoppas man alltid att det ska hända på träning och inte en VM-match, säger Olsen om självmålskytten Poulsen, och fortsatte:

- Han måste släppa självmålet och gå vidare, han spelade riktigt bra matchen igenom.

Annars såg matchbilden precis likadan ut som i den första halvleken. Spelet på mittplan imponerade knappast på många och snabbt hade mötet förvandlats till ett sömnpiller.

Med bara minuterna kvar skulle det avgörande målet komma. Dirk Kuyt tryckte in inhopparen Eljero Elias stolpretur och såg därmed till att Holland vann sin premiärmatch med 2-0.