Diego Forlan avgjorde mot Sydafrika med sina två mål.
Diego Forlan avgjorde mot Sydafrika med sina två mål. - Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX

Forlan stor hjälte mot Sydafrika

Diego Forlan blev matchhjälte för Uruguay mot värdnationen Sydafrika. Atleticostjärnan slog till med två mål och nu är avancemang nära för Uruguay. Dessutom går anfallaren upp i skytteligaledning.

PRETORIA. Uruguay startade matchen i ett högt tempo och Sydafrika hade problem att hitta rätt i sina positioner. I matchminut 24 tog Uruguay ledningen. Diego Forlan tog emot bollen avancerade några meter och sköt ett skott som touchade Aaron Mokoena och sedan i en båge över Itumeleng Khune.

– Mycket vackert mål, totalt otagbart, säger Pontus Kåmark i TV4.

Atletico-spelaren hade också ett mycket bra frisparksläge i första halvlek. Anfallaren klev fram men sköt rakt i muren. Sydafrika var väldigt bleka i första halvlek och det var inte samma spel som i öppningsmatchen mot Mexiko.

I andra halvlek, när Sydafrika pressade på för ett kvitteringsmål, hände det som inte fick hända för Bafana Bafans del. Luis Suarez blev fälld av Khune och Massimo Busacca pekade på straffpunkten. Khune fick syna det röda kortet och Moeneeb Josephs fick hoppa in och ställa sig mellan stolparna. Forlan klev fram och drog straffen rakt upp i nättaket.

På övertid utökade sydamerikanerna ledningen. Diego Forlan slog en krossboll till Luis Suarez, vid bortre delen av straffområdet, som hittade in till

Uruguay går upp i ledning i grupp A på fyra poäng efter två spelade matcher. Med 3-0 i målskillnad och fyra poäng på två matcher är avancemanget nära. För att Sydafrika ska gå vidare från gruppen behövs det seger mot Frankrike i den sista matchen.

– Det här är ett lag att räkna med, säger Kåmark i TV4.