Lars Lagerbäck kan bli odödlig i Afrikas folkrikaste land.
Lars Lagerbäck kan bli odödlig i Afrikas folkrikaste land.

VM-RESAN - dag 9: Nu kan du bli odödlig, Lagerbäck!

Lagerbäck kommer att hyllas som en Messias om Nigeria vinner mot Grekland.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

FREE STATE STADIUM, BLOEMFONTEIN.  många trodde på allvar för ett år sen att Lars Lagerbäck skulle befinna sig i Sydafrika och Bloemfontein som förbundskapten för Nigeria i en måstematch mot Grekland i VM? Vem trodde att han skulle stå i en ring och be med sina spelare?

Inte jag i alla fall. Men nu är han här och det är jag med. Och jag är helt övertygad om att Lars Lagerbäck kommer ta detta Nigeria till slutspel i VM i Sydafrika.

Första steget mot en sådan bragd börjar redan nu mot Grekland och Nigeria måste vinna den här måstematchen.

Jag tror Lars Lagerbäck skulle älska en seger i dag mer än något annat. En trepoängare mot Grekland skulle vara en smäll i käften på alla som har tvekat på Lagerbäck.

Maradona skulle få äta upp sina ord om förberedelser, den svenska pressen skulle återigen "tvingas" hylla Sveriges förre förbundskapten och Lagerbäck skulle kunna gå in i en avgörande gruppspelsmatch mot Sydkorea med ett landslag som känner att de kan och kommer klara av allt.

Och Lagerbäck om någon vet hur man slår Grekland. Det erkänner han själv.

– Vi kan dem ganska bra. Det är ingen större skillnad mot hur de spelat de senaste åren, säger Lagerbäck inte missat att Grekland spelat under samma förbundskapten, Otto Renhagel, i snart tio år.

Lagerbäck har säkert fått sina anfallare att jobba på skärpan i avsluten. Han har haft fyra träningsdagar på sig att få sitt landslag att göra mål. Han har bänkat Obinna och Obasi och ersatt dessa med Osaze och Kalu som hade en bra chans mot Argentina men missade.

Just Kalu kan bli hur farlig som helst mot Greklands slöa backar - speciellt nu när han verkar ha ett livsavgörande mål att nå.

- Jag hade en möjlighet som jag förlorade. Jag vill inte tänka på den igen. Det är över. Den kommer aldrig att komma tillbaka.

- Vad jag måste göra är att förbereda mig själv för en liknande chans när den kommer igen, jag måste vara säker på att jag kommer näta nästa gång, berättade spanska Almerias anfallare under en presskonferens tidigare i veckan.

Tänk om Lagerbäcks Nigera vinner? Afrikas folkrikaste land med sina 154 miljoner invånare kommer att dansa hela natten. En slutspelsplats kan bli den vackraste presenten av dem alla när Nigeria firar 50 år som självständig nation om några månader.

Tänk om Lagerbäck lyckas? Han kommer att bli odödlig i det fotbollsgalna landet.

Man blir inte profet i sitt eget land, men Lagerbäck kan snart bli det i Nigeria.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

1 timme sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.