Vansinnestacklingen sänkte Lagerbäcks Nigeria

Nigeria hade en stabil 1-0-ledning. Då stod Sani Kaita för en vansinnestackling och blev utvisad, vilket gjorde att Grekland kunde vända och vinna.

BLOEMFONTEIN. Lars Lagerbäcks Nigeria var i behov av en vinst efter förlusten mot Argentina. Man inledde också bra i matchen mot Grekland och tog ledningen redan efter en kvart genom Almeria-spelaren Uche, som skruvade in en finurlig frispark.

Därefter följde ett rejält ställningskrig, men matchbilden ändrades drastiskt när Sani Kaita fick hjärnsläpp och sparkade mot en grekisk spelare som föll ihop. Kaita blev naturligtvis utvisad och Nigeria låg illa till.

Läget för Lagerbäcks mannar förvärrades ytterligare när Dimitris Salpingidis satte kvitteringen tio minuter senare. Det var oavgjort i halvtid men Grekland förde spelet och var klart närmast ett ledningsmål.

Grekernas tryck fortsatte även i andra halvlek, men i den 58:e minuten borde Nigeria tagit ledningen. Yakubo kom helt ensam med Tzorvas, men den senare svarade för en världsklassräddning.

Bollen studsade dock ut till inbytte Obasi som med spagetthiben missade öppet mål och därmed noterades för VM:s största miss så här långt. Bara tio minuter senare kom i stället grekernas blytunga avgörande.

Målvakten Vincent Enyeama, som dittills varit alldeles lysande, slarvade när han skulle göra en rutinräddning och Vasilis Torosidis kunde enkelt stötta in avgörande 2-1.

Efter två spelade matcher har Nigeria inte skrapat ihop en enda poäng. För att gå vidare till åttondelsfinal får man därmed förlita sig på att Argentina besegrar Grekland, samtidigt som man själva slår Sydkorea i den sista matchen.