Kanu kan om han vill förstöra stämningen i landslaget.
Kanu kan om han vill förstöra stämningen i landslaget.

Kanus hot mot Lagerbäck: "Om jag är olycklig så skulle jag förstöra laget"

Nigerias lagkapten Nwankwo Kanu fick spendera ännu en match på bänken. Nu vill han att förbundskaptenen Lars Lagerbäck förklarar sig.- Jag förstår inte själv varför jag inte får spela, säger Kanu till Nyheter24.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

BLOEMFONTEIN, SYDAFRKA. Nigeria har fortfarande en bra chans att ta sig till slutspel i VM - trots förlust mot Argentina och förlust mot Grekland i en av VM:s mest spännande matcher.

Men nu är Lars Lagerbäck i trubbel. Nigerias inflytesrike lagkapten Nwankwo Kanu förklarade för Nyheter24 att han vill ha en förklaring till varför han fått spendera båda Nigerias två förlustmatcher mot Argentina och Grekland på bänken.

En intern strid kan leda till totalt kaos inför den avgörande matchen mot Sydkorea.

- Jag kan inte säga att jag är olycklig, jag är lagkapten och om jag är olycklig så skulle jag förstöra laget, så jag måste vara glad och stötta laget, säger Kanu till Nyheter24 efter 1-2-förlusten mot Grekland.

Nigeria kollapsade

Nigeria fick en drömstart mot Grekland. Lagerbäck bänkade till den här matchen Chinedu Obasi för Kalu Uche. Uche tackade för förtroendet och gav Nigeria ledningen på en frispark som Greklands målvakt Alexandros Tzorvas totalt felbedömde.

Nigeria hade sedan kontroll över matchen - tills Sani Kaita en kvart senare valde att förstöra sin, lagkamraternas, Lagerbäcks och 145 miljoner nigerianers kväll.

En spark mot knät på Vasileios Torosidis gav ett rött kort och var en stark bidragande orsak till Nigerias kollaps i försvarsspelet. Efteråt valde kaptenen Kanu att skydda lagkamraten inför den uppretade nigerianska pressen.

- Keita grät när jag prata med honom. Men sån är fotbollen, ibland gör man misstag och inser det först efteråt, och det var det han gjorde, säger Kanu som ändå trodde på seger.

- Allt beror på spelarnas karaktär, det var ett misstag från Kaita men det var inte matchavgörande. Vi behöver inte skylla allt på honom, vi kunde ha försvarat oss till en poäng och till och med vunnit matchen.

Kanu vill spela och kräver förklaring

Trots två raka förluster har Nigeria stor chans att ta sig vidare till slutspel.

Men då krävs seger i måstematchen mot Sydkorea. Därför vill Kanu ha en förklaring till varför han ännu inte fått spela en minut i VM som förmodligen blir 33-åringen sista.

- Jag vill spela, det är därför jag är här och det är därför jag är lagkapten. Jag förstår inte själv varför jag inte får spela, säger Kanu.

Kanu gjorde debut i landslaget i en vänskapsmatch 1994. Efter 16 år i landslaget väger hans ord tungt i Nigeria. En konflikt med Kanu skulle knappats underlätta för Lars Lagerbäck att hålla ihop en grupp av spelare med stora egon.

En annan av de bänkade stjärnorna, Obafemi Martins, gick rakt förbi alla journalister utan att säga ett ord. Det kan i Nigera betyda vad som helst.

Lagerbäcks Nigeria åkte direkt efter matchen till flygplatsen för den drygt 1,5 timmar långa flygresan till Richards Bay norr om Durban. På fredagen väntar träning och nya förberedelser inför den avgörande matchen mot Sydkorea i Durban på tisdag. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!