Kanu kan om han vill förstöra stämningen i landslaget.
1 av 2
Kanu kan om han vill förstöra stämningen i landslaget.
Hur länge kan Lagerbäck hålla Kanu och Martins på bänken?
2 av 2
Hur länge kan Lagerbäck hålla Kanu och Martins på bänken?

VM-resan - dag 9: Nu inleds Lagerbäcks strid med stjärnorna

Lars Lagerbäck måste samla trupperna - och tysta Kanu och Martins - för att ta Nigeria till slutspel.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

BLOEMFONTEIN, SYDAFRIKA. Det blev alltså en ny förlust. Nu mot Grekland. Lars Lagerbäcks tid som förbundskapten för Nigeria i VM har verkligen inte börjat bra. Men trots spelarnas alla misstag, röda kort och missade chanser har Nigeria fortfarande möjligheten att ta sig till slutspel. Då krävs en seger mot Sydkorea samtidigt som Argentina slår Grekland. Omöjligt? Nej.

Men Lagerbäck måste även vinna en annan match, den mot lagkaptenen Nwankwo Kanu och anfallsstjärnan Obefami Martins. Båda spelarna fick spendera hela 1-2-matchen mot Grekland på bänken. Kanu har ännu inte fått spela en minut i VM. Snart rinner bägaren över och då måste Lagerbäck övertyga Kanu och Martins att petningarna är det bästa för laget. Är inte helt säker på att det kommer att funka.

Kanu var besviken men också irriterad efter Greklandsmatchen. Den store ledaren vill veta varför han inte får spela trots att Obasi, Odemwingie och Yakubu Ayegbeni fortsätter att missa alla möjliga och omöjliga lägen som Argentina och Grekland bjudit på. Kanu vill veta varför han inte får göra det han är bra på efter 16 år i landslaget.

- Jag kan inte säga att jag är olycklig, jag är lagkapten och om jag är olycklig så skulle jag förstöra laget, så jag måste vara glad och stötta laget, säger Kanu till Nyheter24 efter 1-2-förlusten mot Grekland.

- Jag förstår inte själv varför jag inte får spela.

Och det är en berättigad fråga. Ayegbeni var ensam med Tzorvas och sköt rakt på honom. Obasi hade sedan chansen att avgöra matchen men sköt utanför från två meter trots att målet var tomt. Det är kanske tid att ändra anfallspar. Det skulle hur som helst göra livet mycket lättare för Lagerbäck.

Sveriges förre förbundskapten har fem jobbiga nätter framför sig. Hur ska han få spelarna att fatta mod och besegra Sydkorea? Hur ska han forma anfallet? Varför hittar mittfältet inget flyt i sitt spel? Det är frågor som behöver besvaras. Sen måste han hitta en lösning på krisen med Kanu. Han vill kanske spela 33-åringen till nästa match, men Lagerbäcks stora utmaning blir att övertyga Nigerias press att det var hans beslut, inte Kanus. Misslyckas han med det så har han hamnat i samma fälla som så många andra förbundskaptener de senaste tio åren.

/Ehsan Fadakar - På plats i Sydafrika

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

2 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.