Svennis har blivit en pappa för spelarna.
Svennis har blivit en pappa för spelarna.

VM-RESAN - DAG 10: "Our great leader"

Nyheter24:s Ehsan Fadakar följer Sven-Göran Eriksson som verkar ha blivit en landsfader i Elfenbenskusten.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

VANDERBIJLPARK, SYDAFRIKA. Elfenbenskustens fotbollslandslag börjar allt mer likna Nordkoreas. Enda skillnaden är "den store ledaren" inte heter Kim, utan Sven.

En efter en har Elfenbenskustens spelare hyllat Sven-Göran Eriksson. Spelare som Kolo Toure, Salomon Kalou och Emmanuel Eboue har alla repeterat samma mantra. "Mr Eriksson har fått oss att tänka på laget", "Mr Eriksson är en stor ledare", "Mr Eriksson har fått oss att tro på oss själva".

Att Svennis är populär bland spelarna är ingen hemlighet. Men spelarna förlöjligar sig själva gång på gång när de hävdar att de inte kunde lägga undan bråken, tysta skitsnacken och kämpa som ett lag förrän "den store ledaren" övertalade dem att göra det. Spelarna erkänner att de hela tiden vetat om varför Elfenbenskusten aldrig lyckas, men valt att inte rätta till problemen själva. Det är knappast ett vuxet beteende och kanske är det därför "pappa Sven" blivit så omtyckt i Afrikas mest haussade landslag.

På söndag ska Svennis elefanter ta sig an Dungas oslagbara brassar. För Svennis är det ett ypperligt läge att revanschera sig för Englands kvartsfinalförlust mot Brasilien i VM 2002. Det var då kaptenen David Beckham valde att hoppa undan en tackling. Sex sekunder senare hade Brasiliens Rivaldo kvitterat. Fem minuter in i andra halvlek kom nästa misstag. Ronaldinhos frispark från 40 meter skruvade sig mot Englands mål. Men målvakten David Seaman gjorde en felbedömning och bollen gick in strax under ribban. Sven-Göran Eriksson hade sett sitt England falla på grund av sina egna misstag.

Bättre läge fick Svennis aldrig som förbundskapten för England. Åtta år senare har han fått en ny chans. Om Elfenbenskusten tar en poäng på söndag så ligger vägen mot slutspel öppen. Då krävs "bara" seger mot Nordkorea i Nelspruit samtidigt som Portugal och Brasilien gör upp i Durban. Dag för dag blir dessutom Didier Drogbas arm bättre. En utvilad Drogba kan vinna matcher på egen hand, som han ofta gör i Chelsea.

Det ser minsann bra ut för Elfenbenskusten som sprudlar av självförtroende. Men jag hoppas, för Svennis skull, att självförtroendet inte går över till hybris som det ofta gör när det gäller Elfenbenskusten. Händer det kan Svennis lika gärna packa sina väskor och åka hem.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!