Serbiens målvaktshjälte övertygad om att Serbien kan ta VM-guld.
Serbiens målvaktshjälte övertygad om att Serbien kan ta VM-guld.

Serbiens hjälte: "Varför ska vi inte tro på VM-guld?"

Nyheter24 besökte Serbiens fotbollslandslag efter bragden mot Tyskland. Vi mötte spelare, ledare och journalister som alla slängt ödmjukheten ut ur fönstret.


JOHANNESBURG, SYDAFRIKA. I söndags förlorade Serbien mot Ghana.

I går vann man något turligt med 1-0 mot ett Tyskland som fick Miroslav Klose utvisad i första halvlek, sköt ett skott i ribban och missade en straff.

Trots den inte helt övertygande starten i grupp D tror serberna på VM-guld.

Efter segern mot Tyskland sa kaptenen Dejan Stankovic att "om Serbien fortsätter att spela så som mot Tyskland så kan vi vinna VM".

Nyheter24 besökte dagen efter bragden mot Tyskland det serbiska hjältarnas bas under VM, Sunny Side Park Hotel i centrala Johannesburg. Vi fick se straffräddaren Vladimir Stojkovic applåderas av den serbiska pressen och bekräfta Stankovic tankar om VM-guld.

- Vi har gott om självförtroende i laget och vi känner oss optimistiska, säger matchens spelare Vladimir Stojkovic till Nyheter24.

"Vidic är en riktig skojare"

I den 60:e minuten hade Tysklands Lukas Podolski chansen att kvittera matchen och skjuta bort Serbien från VM. Men den tyske anfallarens straff höll korpennivå och Stojkovic i Serbiens mål hade inga som helst problem att rädda det svaga skottet. En halvtimme senare hade Serbien vunnit sin första match som "en nation". 26-årige Stojkovic hade hunnit bli landets första "riktiga" fotbollshjälte. Efteråt sa Nemanja Vidic, som orsakat straffen genom att i ett ohotat läge ta bollen med handen, att han gjort Stojkovic till en hjälte.

- Om jag inte hade tagit bollen med handen hade Stojkovic aldrig fått chansen att rädda straffen och bli en hjälte i Serbien, sa Vidic.

Stojkovic fick möjligheten besvara Vidic "skämt" på presskonferensen.

- Jag hörde att Vidic hade sagt så. Han är en riktig skojare den där Vidic, var Wiganmålvaktens kontring.

"Hoppas det inte blir några fler straffar"

När Nyheter24 frågade om Serbien har råd med fler misstag som Vidics och Kuzmanovics mot Ghana om man ska vinna VM kom en något överraskande tolkning.

- Jag tycker inte att det var så grova misstag, alla gör vi misstag.

- Jag vet att det inte var med mening, men självklart hoppas jag att vi slipper fler straffar emot oss i VM.

Antic spionerar på Australien

Stämningen under presskonferensen var vänskaplig. Mycket har hänt sen 0-1-förlusten mot Ghana. Serbien har flyt och en seger mot Australien skulle ta landet till slutspel. Därför tar förbundskaptenen Radomir Antic inga chanser och befinner sig på läktarplats när Australien möter Ghana under lördagen.

- Antic vill förbereda sina spelare på bästa möjliga sätt, därför är han i Rustenburg för att analysera motståndet, säger Aleksandar Boskovic, presschef i Serbien, till Nyheter24.

"Varför ska vi inte tro på VM-guld?

Serbiska journalister på plats berättar för Nyheter24 om den uppståndelse segern mot Tyskland skapat hemma i Serbien men också i Australien där det många exilserber.

- Jag har träffat många serber från Australien som är här för att stödja Serbien mot Australien. Spelarna vet om det här och jag är helt övertygad om att de kommer besegra Australien och sen möta England eller Slovenien i slutspelet, säger Vladimir Stankovic, frilansjournalist till Nyheter24.

När en tysk journalist slutligen ställde en ja-eller-nej-fråga till Stojkovic blev det bekräftat: Serbiens fotbollslandslag mår bra.

- Vi tar en match i taget, men varför ska vi inte tro på VM-guld?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!