Christian Poulsen fick ett stenhårt skott i ansiktet.
Christian Poulsen fick ett stenhårt skott i ansiktet.

VM-RESAN - DAG 11: Hans ansikte räddade den nordiska äran

Den danska stolheten (och Christian Poulsens ansikte) höll liv i den danska VM-drömmen.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

LOFTUS VERSFELDT, PRETORIA. Christian Poulsen visste nog inte ens om det, men när han träffades i ansiktet av en projektil från Vincent Aboubakar räddade han inte bara Danmarks 2-1-seger men också hela den nordiska äran.

Det var en kvart kvar av matchen. Kamerun tryckte framåt med allt vad de hade. Efter att ha lyckats hålla undan Kameruns Achille Emana i straffområdet föll Poulsen till marken. Knappt en sekund senare hade han räddat Danmarks VM-drömmar - utan att ens försöka. Efteråt träffade Poulsen, med ett svullet ansikte, Nyheter24. Han var glad - men också väldigt seriös. Danmark hade inte spelat bra, men ändå vunnit.

- Det är något att bygga vidare på, sa han.

Poulsen är inne på rätt spår. Det danska spelet imponerade knappast, men glödet fanns där. Förbundskaptenen Morten Olsen sågade några av spelarna efteråt. Samtidigt sa han att "de kämpade oerhört mycket hela matchen". Ibland behövs inte mer.

Den danska stoltheten

Vi har sett Frankrike göra bort sig när spelarna inte har respekt för varandra eller stolthet för sitt land. Danmark har både det ena och det andra. Vad de saknar verkar vara VM-rutin. Den revanscherande Dennis Rommendahl gav Danmark ledningen med en halvtimme kvar. Bristen på rutin gjorde att det måste ha varit en halvtimme av ren misär för det danska folket. Kamerun kom i våg efter våg och hade chansen att kvittera både en, två och tre gånger. Gång på gång var det inget annat än ren flax som räddade den alltmer sköra ledningen.

När domaren till slut blåste av matchen stod en arg Morten Olsen kvar vid sidlinjen och förbannade sina spelare.

- Jag var arg, vi spelade inte bra, sa han på presskonferensen.

Möter Mickey Mouse-gänget i avgörandet

Danmark spelade inte bra, men de vann. VM-rutinen kanske saknas, men vinnarviljan finns där. Och om jag var Morten Olsen skulle jag verkligen ta det till spelarna. Vinner man VM-matcher mot en "hemmanation" trots att man knappt kommit upp till 75 procent av sin kapacitet, ja då har man mycket kvar att ge.

Nu behöver Danmark seger mot Japan för att ta sig vidare. Japanerna har kallats Mickey Mouse-gänget här nere på grund av deras genomsnittslängd som är under det normala. När målskytten Nicklas Bendtner fick höra den kommentaren skrattade han högt och länge. Kanske han skratta igen på torsdag i Rustenburg. Det återstår att se. Men innan dess bör han tacka kompisen Christian Poulsen med en ispåse eller två. För Poulsen kunde det inte ha varit en bättre kväll - trots svullnaden.

- En sån här kväll, då är det värt det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!