Drogba får börja be till högre makter för framgång.
Drogba får börja be till högre makter för framgång.

VM-RESAN - DAG 12: Afrikas VM på väg att bli en mardröm för Afrika

Alla afrikanska länder är på väg ur VM i gruppspelet. Vilken mardröm för Afrika och vilken mardröm för Fifa.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

SOCCER CITY, JOHANNESBURG. Chanslösa. Så kan man beskriva Elfenbenskustens 1-3 mot de mesta mästarna Brasilien. Men så kan man också beskriva de afrikanska ländernas medverkan i VM i Sydafrika. Afrikas stora stund har förvandlats till en mardröm.

I ondags förvandlades Sydafrika till en boxningssäck när de ställdes mot Diego Forlans Uruguay.

I lördags blev Kamerun det första landet i VM som helt förlorade chansen att ta sig vidare till slutspel. Detta efter att ha trollat bort sig själva mot Danmark.

Några timmar tidigare hade Ghana lyckats spela oavgjort mot strykgänget Australien.

Och i dag läxade Brasilien och Luis Fabiano upp Afrikas stora hopp Elfenbenskusten.

Alla dessa nederlag innebär till slut en sak: De afrikanska fansen får börja hitta nya favoritlag lagom till slutspelet. Det är i stort sett kört.

Elfenbenskusten måste hoppas på Brasilien

Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten hade behövt en poäng från stormatchen mot Brasilien. De fick noll. Dessutom har de nu -2 i målskillnad. Det blir oerhört svårt att ta sig vidare. Hur svårt avgörs först när Portugal spelat mot Nordkorea. Vinner Portugal går de upp till fyra poäng inför den avgörande matchen mot Brasilien. Brasilien kommer behöva en poäng för att vinna gruppen. Portugal behöver en poäng för att ta sig vidare. De talar samma språk på många olika plan. Elfenbenskusten måste slå Nordkorea med minst tre mål och hoppas att de brasilianska spelarna vill vinna alla sina matcher på väg VM-guldet.

Ghana då? De går vidare vid oavgjort mot Tyskland som oftast är en av de tuffaste VM-motståndarna och ännu tuffare nu när Tyskland måste vinna för att fixa slutspelsplats. Den tyska maskinen kommer tyvärr bli för stark för "The Black Stars".

Nigeria har allt i sina egna händer

Sydafrika behöver ett mirakel för att ta sig till slutspel och samtidigt hålla liv i sitt världsmästerskap. De måste först slå Frankrike, som kanske inte är det svåraste numera, men samtidigt får Uruguay och Mexiko inte spela oavgjort, då går båda länderna vidare. Ingen högoddsare där inte.

Lars Lagerbäcks Nigeria har fortfarande allt i sina egna händer. Seger mot Sydkorea innebär slutspel - trots att Nigeria förlorat båda sina inledande matcher mot Argentina och Grekland. Vad talar för en nigeriansk seger? Ingenting egentligen. Lagerbäck har problem med skadade spelare och en orolig trupp där kaptenen Nwankwo Kanu och storstjärnan Obafami Martins både hoppas och kräver en plats i startelvan. Det kan bli pannkaka av alltihopa mot Sydkorea.

Kamerun är redan ute. Samuel Eto'os lejon hade alla möjligheter i världen att avgöra mot Danmark - men misslyckades. De blev därmed utslagna, först av alla. Tränaren Paul Le Guen sa efteråt att han inte ångrar något beslut han tagit. Kanske borde fransmannen tänka om.

Algeriet har skapat kaos i England

Sen har vi kvar Algeriet, detta nordafrikanska land som skapat kaos i England efter 0-0 mot de alltid inför VM favorittippade engelsmännen. Algeriet har faktiskt en bra chans att ta sig till slutspel som enda afrikanska land. De behöver vinna mot USA för att säkra slutspelsplats. USA behöver samtidigt vinna för att inte behöva förlita sig på resultatet i matchen mellan England och Slovenien. Det innebär att USA kommer blotta sig för kontringar, något de visade tydligt att de inte klarar av mot Slovenien. Med lite tur kan det gå vägen.

Katastrofen nära

Tänk om alla Afrikas VM-länder åker ur redan i gruppspelet? Vilken mardröm för Afrika och vilken mardröm för Fifa som får handskas med halvtomma läktare i detta Sepp BlattersVM. Värst blir det för afrikanerna vars självförtroende får sig en rejäl knäck.

Ett VM utan värdlandet i slutspel är inte bra. Ett VM utan några lag alls från kontinenten är direkt katastrofalt. Tyvärr är vi på väg mot just den katastrofen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!