VM-RESAN - DEL 13: Lagerbäck är inte den typen av person

Bristen på kontinuiet är orsaken till Afrikas misslyckanden menar Lars Lagerbäck. Just därför tror jag att han vill stanna kvar som förbundskapten i Nigeria.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

MOSES MABHIDA, DURBAN. De afrikanska ländernas misslyckanden i Afrikas VM var ett hett ämne under Lars Lagerbäcks sista presskonferens inför tisdagkvällens avgörande match mot Sydkorea.

Ett lika hett ämne var Lars Lagerbäcks framtid i Nigeria.

Det blev två svar från Lagerbäck, men båda betydde samma sak: "Jag vill stanna i Nigeria".

Afrikas VM har blivit Afrikas mardröm. Risken är stor att ingen av de sex afrikanska länder som deltar i VM går vidare från gruppspelet. Varför har det blivit så tillfrågades Lagerbäck inför de cirka 100-tal journalisterna?

- Det är en svår fråga som jag fått några gånger tidigare, de länder som är här, och några som inte är här, har bra spelare. Det enda jag kan säga är att bristen på kontinuitet är vad som saknas för att bygga framgångsrika landslag.

Några minuter tidigare hade han fått frågan om sin egen framtid i Nigeria.

- Vi har inte diskuterat det alls, vad jag fokuserar på är matchen i morgon, ni får återkomma efter VM.

Vill nog stanna

Jag tror inte att Lars Lagerbäck är den typen av personen som först analyserar att problem och sen blir beviset på sin egen analys. Den Lagerbäck som i tio år var förbundskapten i Sverige har gjort ordet kontinuiet till sin ledstjärna vare sig det gällde spelsystem, nyckelsspelare eller förberedelser. Han skulle inte ha tagit sig an det här uppdraget om han inte menade allvar. Jag tror Lagerbäck vill stanna och göra något stort av detta landslag.

Och varför skulle han inte vilja stanna i Nigeria och förverkliga de stora förhoppningar det alltid funnits kring "Super Eagles. Nigeria är och har i 20 år varit en av världens absolut största producenter av supertalanger i fotboll. Nigeria kom tvåa i U17-VM så sent som september 2009. Det kryllar av talanger som aldrig lyckas slå igenom i den gröna tröjan.Lagerbäck har mycket större möjligheter att göra ett världslag av Nigeria än han någonsin skulle ha fått i Sverige.

- Det här är ett riktigt bra lag, jag hoppas vi kan visa det, sa Lagerbäck om det landslag han gjort till sitt.

Inte den typen av person

Om de lyckas visa det mot Sydkorea går de till slutspel. Då går Lagerbäck från syndabock till hjälte, hela Afrikas hjälte. Då får han även mer tid med sitt nya landslag som han tagit till sitt hjärta. Och just tid är det han själv vill ha mer än något annat.

- Man vill alltid ha mer tid än vad man har, det är alltid för lite tid. Du kan leda ett landslag i tre, fyra år och även då vilja ha mer tid.

"Det krävs tid att få kontinuiet", det är vad Lars Lagerbäck menade. En seger mot Nigeria skulle tysta kritikerna och ge honom utrymme att bygga Afrikas bästa landslag. Och jag tror att han vill ha det mer än något annat. Jag tror inte att Lars Lagerbäck säger en sak och gör något annat, han är inte den typen av person.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!