VM-RESAN - DAG 14: Lagerbäck vek sig för ikonen Kanu

Lars Lagerbäck startar med Nwankwo Kanu mot Sydkorea. Skjuter Kanu Nigeria till slutspel får Lagerbäck chansen att bygga framtidens Nigeria - utan Kanu.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

MOSES MABHIDA, DURBAN. Trycket blev för hårt. Lars Lagerbäck vek sig till slut för Nigerias store ikon Nwankwo Kanu som nu får starta i ödesmatchen mot Sydkorea. Kaptenen har spenderat två raka matcher på bänken, men nu får han plötsligt starta för Super Eagles i den avgörande matchen. Vad ligger bakom beslutet? Och kan Kanu verkligen få jobbet gjort? Det är svåra frågor som vi förhoppningsvis får svar på i kväll. Men en sak är klart, jag förutspådde den här utvecklingen redan efter kollapsen mot Grekland:

"Sveriges förre förbundskapten har fem jobbiga nätter framför sig. Hur ska han få spelarna att fatta mod och besegra Sydkorea? Hur ska han forma anfallet? Varför hittar mittfältet inget flyt i sitt spel? Det är frågor som behöver besvaras. Sen måste han hitta en lösning på krisen med Kanu. Han vill kanske spela 33-åringen till nästa match, men Lagerbäcks stora utmaning blir att övertyga Nigerias press att det var hans beslut, inte Kanus. Misslyckas han med det så har han hamnat i samma fälla som så många andra förbundskaptener de senaste tio åren."

"Jag respekterar din åsikt"

Har han misslyckats då? Både ja och nej. Gårdagens presskonferens handlade till stor del om Lagerbäck Vs. Drevet. En nigeriansk "journalist" reste sig och krävde att Lagerbäck skulle starta med Kanu och Martins. Svensken var både förvånad och road av dessa krav.

- Jag respekterar din åsikt, men du får vänta som alla andra, var Lagerbäcks diplomatiska svar.

Sen kom ytterligare en fråga om Kanu.

- Kanu är med i bilden som alla andra spelare, han får kanske spela i morgon, men ni får vänta till i morgon.

Strax efter presskonferensen tog jag en bild på Lagerbäck när han var på väg ut. Bakom svensken stod en hemlighetsfull Kanu och väntade. De lämnade Moses Mabhida Stadion tillsammans. Var det där Lagerbäck och Kanu kom överens om att nationalikonen skulle få chansen att återigen bli landets store hjälte? Hade Lagerbäck resan bestämt sig för att starta med Kanu? Det vet endast de två, men det är väldigt troligt.

Drevet känner sig nöjda

Det nigerianska drevet tycker däremot att deras påtryckningar fick Lagerbäck att vika sig. Det är så det tolkas och därför har Lagerbäck misslyckats. En nigeriansk journalist jag pratade med alldeles nyss anser nu att Lagerbäcks framtid i Nigeria är som bortblåst om de inte går vidare till slutspel i VM.

- Om Nigeria vinner är det tack vare Kanu, om Nigeria förlorar så fick Kanu ändå sista ordet, var hans tolkning.

Kanu i startelvan sätter Lagerbäck i en konstig situation som Nigerias tidigare förbundskaptener alla befunnit sig i. De har alla undrat hur länge Kanu, som sägs vara 33 år gammal, ska vara ledstjärnan i Nigerias landslag? När ska detta stolta fotbollsland gå vidare och börja satsa på yngre spelare? Det blir i alla fall inte under detta VM.

Kanu kan skjuta bort sig själv från landslaget

Men Lagerbäck har fortfarande chansen. En seger mot Sydkorea och en plats i åttondelsfinalen betyder att han förmodligen skulle få fortsätta som förbundskapten för Nigeria.

- Den nuvarande ledningen för fotbollsförbundet vill ha kvar honom, och den grupp som vill ta över fotbollsförbundet vill också ha kvar honom, så Lagerbäck har möjligheten att bli kvar, sa KickOff.coms prisbelönta journalist Colin Udoh till mig efter gårdagens presskonferens.

Blir han kvar får han möjigheten att göra sig av med OS-hjälten från 1996 och bygga framtidens Nigeria. Tyvärr måste han först hoppas att Kanu skjuter Nigeria vidare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!