Kaptenen Nwankwo Kanu vägrade att ge sitt stöd till Lagerbäck.
Kaptenen Nwankwo Kanu vägrade att ge sitt stöd till Lagerbäck. - Foto: Ehsan Fadakar/Nyheter24

Kanu: "Fel att sparka tidigare förbundskaptenen"

Lagkaptenen Nwankwo Kanu vägrade att ge sitt stöd till Lars Lagerbäck efter att Nigeria åkt ur VM redan i gruppspelet.- Inte mitt beslut om han ska vara kvar eller ej, säger ikonen till Nyheter24.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

MOSES MABHIDA, DURBAN. Det blev ännu en bitter avslutning på en turnering för Lars Lagerbäck. Nigeria hade flera möjligheter att avgöra matchen mot Sydkorea - men stjärnorna i anfallet lyckades inte sätta det avgörande 3-2-målet som hade fört afrikanerna till slutspel.

Lagerbäcks facit blev en poäng på tre matcher. När lagkaptenen Nwankwo Kanu fick möjligheten att ge sitt stöd till Lagerbäck valde han att hålla sig neutral.

- Jag är en spelare, inte ordförande i förbundet, säger 33-åringen till Nyheter24.

I stället hyllade Kanu den förre förbundskaptenen Shaibu Amodu.

När man tittar tillbaka på Nigerias VM, tycker du att det var fel beslut att sparka den Amodu?

- Amodu gjorde det jättebra, vi spelade tretton matcher utan att förlora, men som jag sa tidigare tas besluten inte av mig.

Det var inte ett svar...

- Jag vet vad du frågar mig, men jag kan inte svara, däremot vet jag vad som är rätt och vad är fel, säger Kanu.

Det var din första match från start under VM. Vad sa Lagerbäck till dig inför matchen?

- Lagerbäck behöver inte säga någonting till mig, han vet att jag har erfarenheten. Men han bad mig att pressa spelarna hela vägen.

Men vill du att Lagerbäck ska stanna?

- Det är inte mitt beslut.

Men du har en åsikt...

- Han är en bra coach, jag tycker att han har hjälpt oss en hel del, han har jobbat med disciplinen och organisationen, men kontraktet går ut.

På presskonferensen vägrade du uttala dig om din framtid i Super Eagles, vart går Nwankwo Kanu härifrån?

- Nwankwo Kanu ska gå till sina barn, de två grabbarna som är här, som sett sin pappa i den nigerianska tröjan för första gången, som kapten dessutom, i Afrika, skojade en munter Kanu innan han försvann ut till Nigerias spelarbuss. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!