En ödmjuk Dunga bad om ursäkt för sitt ubrott.
En ödmjuk Dunga bad om ursäkt för sitt ubrott. - Foto: Ehsan Fadakar/Nyheter24

Pappans svåra sjukdom kan förklara Dungas utbrott

Brasiliens förbundskapten Dunga bad om ursäkt för utbrottet på presskonferensen efter matchen mot Elfenbenskusten. Pappans svåra alzheimers kan ha varit orsaken till att han kallade en journalist för "åsna" och "skithög".


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

MOSES MABHIDA, DURBAN. Den ansträngda relationen mellan Dunga och brasilianska drevet tog en ny vändning under torsdagens presskonferens inför mötet med Portugal i Durban. Nyheter24 var på plats när Dunga först bad om ursäkt för utbrottet mot en journalist efter segermatchen mot Elfenbenskusten. Sen fick han svara på frågor om sin alzheimerssjuke pappa Edelceu Verri. En känslosam Dunga valde då att hylla sin 71-årige pappa trots att denne inte längre kommer ihåg sin son.

- Min pappa har varit sjuk länge, som ni förmodligen vet, sa Dunga om pappan som ligger på sjukhus i hemstaden Rio Grande do Sul.

- Men det här är ännu ett tillfälle för mig att visa min far alla de egenskaper han förde över till mig, att jag måste vara sammanhållen, att jag måste vara stark, värdig, transparent. Och att jag måste be om ursäkt när jag begår misstag.

Sen pratade Dunga om sin mor Maria Verri inför de 100-talet journalister på plats.

- Och min mor som lidit under min pappas sjukdom har varit det bästa exemplet i mitt liv, hon lärde mig att vara en god och hederlig människa och att aldrig ge upp, aldrig, aldrig ge upp. Vi måste alltid, alltid vara patriotiska och alltid vilja Brasiliens bästa.

"Djur, åsna, skithög"

Strax därefter lämnade Dunga podiet med vad som såg ut att vara tårar i den annars stenhårde förbundskaptenens ögon. Det märks att de fyra veckor Brasilien har befunnit sig i Sydafrika har varit tuffa för Dunga. Han har - trots Brasiliens framgångar - varit under ständig kritik. Om det inte är vilka spelare han tar ut till VM är det laguttagningen, spelsystemet eller taktiken som kritiserats. Dunga har samtidigt inte varit sen med att konfrontera drevet när chansen funnits där. Efter Brasiliens 3-1-seger mot Elfenbenskusten kom nya frågor om "Dungas tråkiga Brasilien". När en brasiliansk journalist bad Dunga att tala högre brast det för 46-åringen.

- Besta… burro… cagão (djur, åsna, skithög), viskade han tillräckligt högt för att ingen skulle missa det.

Under torsdagens presskonferens tog en annan journalist upp händelsen. Denne poängterade att fansen i hemlandet stöttar Dunga. Men en ödmjuk Dunga valde ändå att be om förlåtelse.

- Jag vill bemöta det här en gång till, först och främst vill jag be fansen om ursäkt för mitt beteende under den presskonferensen. Fansen har alltid stött Seleção, men det där handlade mer om mina egna, personliga problem.

- Men återigen, jag vill be om förlåtelse för mina uttryck och utbrott under den presskonferensen.

"Det här var en engångshändelse"

Innebär Dungas nya ödmjuka framtoning att drevet och förbundskaptenen kommer att behandla varandra med ömsesidig respekt resten av VM? Inte särskilt troligt om man frågar de brasilianska journalisterna.

- Det här var bara en engångshändelse. Dungas pappa är svårt sjuk och ligger på sjukhus och det vore väldigt cyniskt att kritisera sättet hans Brasilien spelar fotboll. Alla vet att Dunga älskar Brasilien och vill Seleçãos bästa, därför låter man honom vara ifred. Men när åttondelen närmar sig så kommer relationen att gå tillbaka till det vanliga, säger en kvinnlig journalist som vill förbli anonym till Nyheter24.

Under fredagen spelar Brasilien sista gruppspelsmatchen mot Cristiano Ronaldos Portugal. Efter det återgår relationen till det "normala". Och tolkar man Dungas ord så kommer den att förbli sådan.

- Inte en endaste gång under de senaste åtta åren har min mor vikit sig på grund av min pappas sjukdom, det kommer inte jag heller att göra, har Dunga tidigare sagt om pressen att leda Brasilien.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missade chans: "Känns tomt"

Rödin: "En jäkla revansch"

Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

1 timme sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

1 timme sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

2 timmar sedan
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

3 timmar sedan
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.