Marcelo Bielsa - "El loco".
1 av 2
Marcelo Bielsa - "El loco". - Foto: Claudio Cruz/AP/SCANPIX
Kan David Villa prestera även i dag?
2 av 2
Kan David Villa prestera även i dag? - Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX

ANALYS: Kan man räkna med Spanien?

Har Spanien fallit tillbaka till sitt gamla goda jag? Det gamla goda jag som alltid viker sig när det gäller? I kväll drabbas laget samman med ett ihopspelat och ett imponerande Chile. Nu har Spanien chansen att bevisa att de håller även i VM.


PRETORIA. De kallas för "La furia roja", på svenska "den röda vreden", och har med sitt fantastiska spel lämnat oss fotbollsälskande supportrar i extas. De har varit oslagbara, utomjordiska och lekte hem guldet hur enkelt som helst när EM bärgades för två år sedan.

Nu är VM-segern nästa stora mål. Det Spanien som en gång i tiden spelade bländande fotboll men som alltid vek sig när det väl gällde var borta. Det Spanien existerade inte längre. Ett minne blott. Men än så länge har storfavoriterna inte alls imponerat och frågan är om Spanien verkligen är ett lag att räkna med.

Udd- och fantasilösa äntrade de Moses Mabhida-stadions gröna gräsmatta i premiärmatchen mot Schweiz. Med högmodet på topp. 90 minuter senare hade de fått smaka på den allra största örfilen som kunde ha delats ut. 0-1 och snabbt var de tillbaka på jorden igen. 0-1 och snabbt hade de blivit mänskliga igen.

Självsäkra Spanien måste vinna

Snabbt ryckte Vicente del Bosques mannar upp sig och besegrade Honduras med 2-0. Ett resultat som mycket väl kan bli det som tar det ännu skakade Spanien vidare till åttondelsfinalerna.

Det enda som krävs nu är att man vinner mot Chile. Men man kan ändå inte hälpa att undra hur de ska klara sig mot ett otroligt starkt och oerhört motiverat lag. Att Chile inte är ett lag att leka med känner den spanske förbundskaptenen del Bosque till om. Detta trots att de spanska spelarna är säkra på att de vinner i dag.

- Chile är ett bra lag. Men vi är Spanien, säger mittfältaren Xavi.

- Vi är bättre än dem, säger försvararen Alvaro Arbeloa.

Till och med den spanske Formel 1-föraren Fernando Alonso är säker på att det blir en vinst.

- Det är lättare för Spanien att slå Chile än vad det är för mig att vinna i Valencia, säger han.

Chile - ett ihopspelat lag

Chile har fungerat ungefär likadant som Spanien. Före förbundskaptenen Marcelo Bielsas tid var det ett landslag som spelade bra fotboll men som alltid föll när det gällde. Det var ett landslag som match efter match kunde leda med 1-0 i 89 minuter men som alltid, i den allra sista minuten, släppte in ett eller två mål.

Nu är det ett Chile som har spelat ihop sig rejält. Alla lagdelar samarbetar och kämpar om varje boll. Efter att ha följt landslaget i snart fyra år har det blivit omöjligt att inte hylla dem. De har vunnit ungdomsturneringar, kommit trea i U20-VM 2007 och har ett flertal spelare ute i europeiska klubbar.

De har spelat fantastiskt bra mot både Honduras i premiärmatchen och Schweiz i den andra. Men hur motiverat och ihopspelat laget än kan man inte se bort från lagets uppenbara svagheter. Effektiviteten skiner med sin frånvaro och med lagets allra bäste målskytt från VM-kvalet, Humberto Suazo, lite halvskadad så är det tveksamt om Chile kan skaka om spanjorerna. Den naturlige ersättaren finns inte.

"Svårare att spela oavgjort"

Klockan 20:30 drar drabbningen igång. Tills dess återstår det att se vem som drar det längsta strået. Själv tycker jag att det skriker oavgjort från den här matchen. Trots att Bielsa menar annat.

- Vi går ut för att vinna. Det är mycket svårare att spela oavgjort.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!