Onsdag 17 Aug
Stockholm

VM-RESAN - DAG 17: Nonchalant Queiroz får åka hem tidigt

Portugal blir inte kvar länge....
Portugal blir inte kvar länge.... Foto:

Det var en dryg och nedlåtande Carlos Queiroz som mötte pressen efter att hans Portugal fixat oavgjort mot Brasilien med nöd och näppe.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

MOSES MABHIDA, DURBAN. Portugal klarade 0-0 mot Brasilien och fixade till slut en plats i åttondelsfinalen i VM i Sydafrika. Men det var också allt Carlos Queiroz och hans Portugal har kvar att glädjas över i detta VM. Kanske var det därför en nonchalant Queiroz bara ville njuta av stunden.

- Just nu vill jag inte prata om sådana frågor, jag vill bara njuta av att vi tagit oss vidare, var svaret på frågan om vilka som blir hans önskbara motståndare i åttondelsfinalen.

Så var svaret på de flesta frågor. Ett tag undrade jag varför Queiroz ens kom ut till presskonferensen. Först dyker han upp mycket senare än någon annan förbundskapten har gjort under detta VM, sen ville han inte besvara frågor och skrattade hånfullt när en journalist förklarade att Portugal kan ställas mot tre lag, Spanien, Schweiz och Chile.

- Jag förstår inte din fråga, kan vi spela mot tre lag? Samtidigt? Nej, du menar nog ett lag.

Självklart menade han ett lag. De drygt 100-talet journalister som var där förstod alla frågan. Till och med översättaren förstod frågan. Men den solbrände Queiroz valde att antingen visa sig dum eller spela dum. Hade jag varit i hans ställe hade jag kanske inte varit lika dryg och lagt ner lilla-gubben-duktig-du-är-som-försöker-attityden.

Utan Ronaldo - ingenting

Queiroz Portugal bestod till stor del av en enda spelare mot Brasilien. Utan Cristiano Ronaldo är Portugal ett mediokert lag som saknar kreatörer. Ronaldo sköt sju skott under matchen. Det var fler alla andra i Portugal mäktade med tillsammans. Problemet för Quiroz är att endast ett av Ronaldos skott träffade mål, trots att han hade minst tre frisparsklägen. Ronaldos misshandel av Jabulani, VM-bollen, bådar inte gott för Portugal som fortsätter att hålla nollan men saknar allt det som Brasilien har: Kreativitet när det behövs, effektivitet när läget dyker upp och en tränare som vill vinna mer än något annat.

Queiroz menade att Portugal var ute för att vinna medan Brasilien bara försvarade.

- I slutet var det en match där vi anföll och de försvarare, sa portugisen.

Vem är det han försöker lura? Portugal anföll? Kanske blandar han ihop Cristiano Ronaldos desperata sololöpningar med anfallsspel. Dungas analys var mer verklighetsförankrad.

- Det portugisiska laget försvarade från mittfältet och bakåt. I slutet av matchen försökte vi vinna men de ville bara försvara, vilket är förståeligt då de behövde en poäng för att ta sig vidare, sa den brasilianske förbundskaptenen.

Hållit nollan mot sämre lag

När Queiroz sen fick frågan om Cristiano Ronaldo faktiskt var matchens spelare svarade han som någons om just genomfört en bragd, vilket också visar att Portugal känner sig rejält underlägsna Brasilien.

- Mitt lag som helhet förtjänar priset som matchens lirare.

- Vi släppte inte in mål och har hållit nollan i 22 av de 26 senaste matcherna, var hans svar på hur starkt detta Portugal är.

Queiroz är en tränare som alltid bygger bakifrån och framåt. Det var han som hjälpte Alex Ferguson att täta Manchester Uniteds försvar och det är han som fått detta Portugal att hålla nollan i detta VM.

Det är imponerande statistik, men vilka har man spelat mot? Jo, mot ett Brasilien som är kända för att spela defensivt, redan var klara för slutspel och saknade anfallsstjärnorna Kaká och Robinho. 0-0 mot Elfenbenskusten som saknade Didier Drogba. Sen har man nollat storheter som Kina, Kap Verde, Lichstenstein och Bosnien. De matcher man släppt in mål i det senaste året är mot VM-länder som Danmark och Kamerun, båda redan ute ur VM. Så med den statistiken kan Queiroz kanske lura sina spelare, men inte motståndarna.

"Ingen ska behöva genomlida ännu en presskonferens"

Så vad väntar nu för detta Portugal som enligt Queiroz kan "ta på sig arbetskläderna när det behövs och smokingen när det behövs"? Ja, det är med stor sannolikhet antingen Spanien, Schweiz eller Chile, oavsett vad Queiroz säger. Och jag är inte säker på att Portugal kan slå någon av dessa länderna. Spanien är en mardröm för portugiserna. Schweiz kan kontra sönder vilket lag som helst och Chile har visat en effektivitet som Portugal inte är i närheten av. Så det kan bli svårt för Queiroz oavsett vem som vinner och slutar tvåa i grupp H.

Om jag får bestämma så får Portugal åka hem redan efter åttondelen. En presskonferens till med Queiroz är inget någon borde få genomlida.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Kungsgatan 12-14
111 35 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.