Dunga skriker sig hes - igen.
Dunga skriker sig hes - igen.

VM-RESAN - DAG 17: Inget kan stoppa Dungas Brasilien

Brasilien vann gruppen, men förbundskaptenen Dunga var missnöjd. Han ville verkligen ha en seger mot Portugal, men saknade Kaká och Robinho. Utan dessa spelare är Brasilien oslagbara. Med dessa en vinnarmaskin.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

MOSES MABHIDA, DURBAN. Är Dungas Brasilien oslagbart? Ja, det verkar så. Efter 0-0 mot Portugal visade Brasilien att man kan vrida upp tempot exakt när man vill. Och kanske ännu viktigare: Man kan vrida ner tempot lika snabbt.

Ja, supermatchen i Durban slutade 0-0. Ja, Portugal hade sina chanser. Men det ändå Brasilien som styrde föreställningen.

Med Kaká, Elano och Robinho på bänken valde förbundskaptenen Dunga ett lite tuffare mittfält. Han kastade in besten Julio Baptista tillsammans med Felipe Melo och favoriten Gilberto Silva. Zlatans polare i Barcelona, Dani Alves, fick stå för bredden i både anfall och ännu viktigare: i försvaret mot Cristiano Ronaldos kantlöpningar. Med en sådan uppställning, och en ständigt hungrig Lucio längst bak, styrde Dunga matchen dit han ville ha den. Cristiano Ronaldo tvingades söka ytor i mitten och utan hans löpningar längst sidlinjen försvann en av få dimensioner i Portugals spel, de blev ett lag som spelade för en poäng.

Stenhårt mittfält

Brasilien gav inte heller bort några chanser och förlitade sig som oftast på individuell briljans i offensiven. Det kunde och borde ha gått, men problemet är att Robinho, Kaká och Elano är de som står för den. De såg alla matchen från bänken. Luis Fabiano är en avslutare, ingen kreatör. Elanos ersättare Nilmar är en trollgubbe, men fortfarande för naiv för ett VM. Att Dunga tvingade kvar båda ytterbackarna Maicon och Michel Bastos hjäpte inte direkt Brasiliens anfallsspel. Trots det hade brassarna flera bra chanser att avgöra, Nilmars stolpskott kanske den bästa. Men det ville sig inte för Brasilien. Kanske var tankarna redan i åttondelsfinalen.

"Vi hade chanser att avgöra2

Dunga var lugnare än vanligt efter matchen. När jag frågade om han var nöjd med Brasiliens match vaknade han till.

- Nej, vi är inte glada, ropade han nästan ut. Brasilien spelar alltid för att vinna och vi försökte anfalla ända till slutet.

- Men Portugal ville inte anfalla, de ville försvara, trots det hade vi tre, fyra chanser att avgöra.

Dunga har självklart helt rätt. Hade Kaká eller Robinho spelat hade de fått in ledningsmålet eller serverat den till någon av sina lagkamrater. Utan dessa spelare är Brasilien oslagbara. Med dessa en vinnarmaskin. Och det vet Dunga om. Det kommer resten av världen att inse de närmaste två veckorna. Det här är Brasiliens VM och inte ens vuvuzelorna kommer att tysta samban på Soccer City i Johannesburg den 11 juli.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

2 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

3 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

3 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.