Europamästarna vidare - besegrade Chile

Spanien vann i måstematchen mot Chile med 2-1 tack vare två mål från David Villa och Andrés Iniesta i första halvlek.

PRETORIA. Spanien var rejält illa ute inför den sista omgången mot Chile. Ett poängtapp kunde innebära att spanjorernas VM var över och Chiles fartfyllda matchinledning gav skäl till ännu mer oro för de spanska supportrarna.

Men i den 24:e minuten gav Chiles målvakt Claudio Bravo bort ett ledningsmål. Xabi Alonso slog en långboll mot Fernando Torres, som var i en löpduell med en chilensk försvarare. Då stormade Bravo ut och rensade undan - men bollen hamnade mitt på fötterna hos David Villa som kyligt placerade in 1-0 från drygt 40 meter.

Bara tolv minuter senare var det dags för ett nytt spanskt mål. Den här gången spelade Villa fram nye klubbkamraten Andrés Iniesta, som vackert styrde in 2-0 i Bravos vänstra hörn. I samma veva blev även Marco Estrada utvisad då han drog på sig sitt andra gula kort efter att ha fällt Torres.

Chile hade nu stora problem och halvtidsvilan kom väldigt lägligt. I andra halvlek kom det sydamerikanska landslaget ut som ett nytt lag och reducerade omgående genom inbytte Rodrigo Millar. Matchen levde nu i allra högsta grad, men efterhand drog spanjorerna ner på tempot och kontrollerade matchen fullständigt.

Både Spanien och Chile spelade på resultatet då Schweiz inte lyckats göra mål mot Honduras. Matchen slutade således 2-1, vilket innebär att både Spanien och Chile tog sig vidare från grupp H. Europamästarna möter nu Portugal i åttondelsfinal, medan Chile får ta sig an Brasilien.