1 av 2
- Foto: Schalk van Zuydam/AP/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Gero Breloer/AP/SCANPIX

VM-guiden: Tyskland - England

Nyheter24 ger dig allt du behöver veta inför morgondagens heta åttondelsfinal mellan Tyskland och England.


BLOEMFONTEIN. VM:s kanske mest efterlängtade åttondelsfinal spelas i morgon då Tyskland tar sig an England. Här får du allt du behöver veta inför drabbningen: formen i gruppen, stjärnan, den viktigaste spelaren och mycket mer.

Tyskland

Vägen till åttondelsfinal: Tyskland imponerade stort i inledningsmatchen mot Australien då de vann med övertygande 4-0. Därefter följde emellertid en chockförlust mot Serbien efter att Miroslav Klose blivit utvisad. I sista matchen reste sig den tyska lagmaskinen och besegrade Ghana med 1-0, vilket innebar att man tog hem gruppen på sex poäng.

Stjärnan: Michael Ballack är skadad finns det ingen riktig stjärna som sticker ut. Därför får lagkaptenen Phillipp Lahm och mittfältsmotorn Bastian Schweinsteiger dela på stjärnglansen. Båda spelarna är, trots sin relativt unga ålder, väldigt meriterade landslagsspelare som har stor rutin från internationella turneringar.

Viktigaste spelaren: Tyskland och England är erkända som två väldigt defensivt skickliga landslag och en målsnål match kan mycket väl vara att vänta. Därmed lär Werder Bremen-spelaren Mesut Özil få en nyckelroll i sin position som offensiv mittfältare. Lyckas han skapa sig själv tillräckligt utrymme och utnyttja sin kreativa spelstil till fullo är det stor fördel Tyskland.

Förbundskaptenen: Det är snart exakt fyra år sedan som Michael Löw tog steget ur dåvarande förbundskaptenen Jürgen Klinsmanns skugga och tog över på tränarposten. Sedan dess har han fortsatt på den anfallsglada fotbollsfilosfin och nådde final med Tyskland i EM 2008. Löw är också populär då han uppges hantera både press och stjärnor på ett utomordentligt sätt.

Nyckeln till seger: Att fortsätta på det fina spel man visade upp mot Australien. Får man igång samtliga offensiva spelare (Özil, Klose, Lukas Podolski) kommer det bli ohyggligt svårt för ett England som långt ifrån spelat bra och stabilt hittills i VM.

 

England

Vägen till åttondelsfinal: Det har verkligen inte varit en spikrak väg mot slutspelet för England. Efter två oavgjorda resultat mot USA och Algeriet var det stjärnspäckade engelska laget tvunget att vinna i sista matchen mot Slovenien och det var precis vad man gjorde. Trots uddamålssegern som innebar avancemang har England kritiserats kraftigt i både inhemsk och internationell media, och en eventuell förlust mot Tyskland skulle innebära ett präktigt fiasko.

Stjärnan: I ett lag fyllt av stjärnor är det trots allt Wayne Rooney som har störst press på sig. Efter att ha axlat manteln efter Cristiano Ronaldo i Manchester United svarade Rooney för 34 mål under den gångna säsongen och var förmodligen världens bästa anfallare under en period. I VM har han dock inte fått ut en bråkdel av sin potential.

Viktigaste spelaren: I och med Rooneys usla form blir Englands viktigaste spelare Steven Gerrard, som noterades för lagets första mål i VM mot USA. Visserligen har heller inte Liverpoolspelaren storspelat, men vem har gjort det i England? Just mot tyskarna kommer både Gerrards defensiva och offensiva kvalitéer bli otroligt nyttiga för England.

Förbundskaptenen: Fabio Capello hade en väldigt lyckad period i VM-kvalet och hyllades därefter. England stormade fram till VM och nämndes som en av de absolut största favoriterna. Men efter tre matcher har engelsmännen visat upp ett spel som inte är värdigt ett mästarlag. Kritiken har naturligtvis inte låtit vänta på sig och Capello har fått bära hundhuvudet i engelsk media.

Nyckeln till seger: Spelet måste helt enkelt komma igång. Det är prioritet ett för Capellos mannar. Hittills har det saknats tempo, precision i passningsspelet och avsluten har varit horribla. Det är upp till bevis för England, som måste lyfta samtliga aspekter av sitt spel rejält om det ska bli någon kvartsfinal.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!