1 av 2
- Foto: Martin Meissner/AP/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Shuji Kajiyama/AP/SCANPIX

VM-guiden: Paraguay - Japan

Nyheter24 ger dig allt du behöver veta inför tisdagens åttondelsfinal mellan Paraguay och Japan.


PRETORIA. På tisdag tar sydamerikanska Paraguay sig an överraskningslaget Japan i åttondelsfinalen. Här får du allt du behöver veta inför drabbningen: formen i gruppen, stjärnan, den viktigaste spelaren och mycket mer.

Paraguay

Vägen till åttondelsfinalen: Paraguay öppnade turneringen med att spela 1-1 mot de regerande världsmästarna Italien. Med solitt försvarsspel lyckas man få till det oavgjorda resultatet. Det följdes upp med 2-0-seger mot Slovakien, innan man spelade oavgjort mot Nya Zeeland.

Stjärnan:  Roque Santa Cruz har inte imponerat än så länge i turneringen, men spelade upp sig i den sista matchen mot Nya Zeeland. Santa Cruz, som än så länge inte har gjort något mål i turneringen, måste få igång målskyttet för att det ska bära långt för Paraguay.

Viktigaste spelaren:  Oscar Cardozo har fått snålt med speltid i VM, men fick spela dryga timmen mot Nya Zeeland. Cardozo som har öst in mål i Benfica måste också han få igång målskyttet. Just nu har Paraguay fyra anfallare, och ingen av dem har gjort något mål.

Förbundskaptenen: Gerardo Martino, 47, tog över landslaget 2007 efter att ha varit framgångsrik klubbtränare i de Paraguay. Martino, även kallad ”El Tata”, står för en försvarsstark fotboll med kontringsspel.

Nyckel till segern: Paraguay möter ett Japan som springer oerhört mycket. Om Paraguay ska avancera vidare krävs det att anfallarna börjar göra mål, och att Gerardo Martino bestämmer sig vilka två han ska satsa på.

 

Japan

Vägen till åttondelsfinalen: Japan inledde med att besegra Kamerun med 1-0 tack vare storstjärnan Keisuke Honda. Efter det åkte man på en 1-0-förlust mot Holland och i sista matchen vann man mot Danmark med 3-1. Nämnda Honda sköt in en frispark från 35 meter och våra nordiska grannar hade ingen chans mot japanerna.

Stjärnan: Keisuke Honda, till vardags i CSKA Moskva, har gjort 18 landskamper och sex mål i landslaget. I hemlandet har han växt ut till en riktig folkhjälte. Med livsfarliga frisparkar kommer han vara ett stort hot mot Paraguay.

Viktigaste spelaren: Yasuhito Endo, som utsågs för några år sedan till Asiens bästa spelare, kommer få en nyckelroll mot Paraguay. När Honda kommer vara hårdbevakad får Endo, även han en bra frisparksskytt, mer utrymme. Levererar Endo kommer Japan få det lättare.

Förbundskaptenen: Takeshi Okada, 53, är inne på sin andra sejour som förbundskapten för Japan. Mellan 1997-1998 var första sejouren efter det tränade han klubblag i några år. Sedan 2007 har han varit den som styrt landslaget igen. Okada står för ett disciplinerat försvarsspel med ett energifyllt anfallsspel.

Nyckel till segern: Om Japan kan fortsätta med sitt aggressiva spel och springa mycket kommer Paraguay att få det tufft. Det är den absolut största nyckeln för segern.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!