1 av 2
- Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Armando Franca/AP/SCANPIX

VM-guiden: Spanien - Portugal

Nyheter24 ger dig allt du behöver veta inför tisdagens heta åttondelsfinal mellan Spanien och Portugal.


KAPSTADEN. En av VM:s mest efterlängtade åttondelsfinaler spelas på tidag mellan Spanien och Portugal. Här får du allt du behöver veta inför drabbningen: formen i gruppen, stjärnan, den viktigaste spelaren och mycket mer.

Spanien

Vägen till åttondelsfinalen: Spanien inledde med en chockförlust mot Schweiz efter att Gelson Fernandes gjort matchens enda mål. Efter det spelade ”La Roja”, De röda, upp sig och vann mot Honduras med 2-0 och avslutade med seger med 2-1 i en underhållande match mot Chile.

Stjärnan: Xavi är den största stjärnan i Spanien. Barcelonaspelaren är superviktig med sina passningar som skär genom motståndarförsvaret. Xavi är den som ska servera David Villa och Fernando Torres med framspelningar.

Nyckelspelaren: David Villa måste fortsätta leverera om Spanien ska ha någon chans att ta sig vidare. Villa, som har gjort tre mål än så länge, har med sig Fernando Torres längst fram vilket gör att han får mer ytor, något som är viktigt för det nyblivna Barcelonaproffset.

Förbundskaptenen: Vincente del Bosque, 59, ersatte Luis Aragonés under 2008. Del Bosque står för ett mer defensivt tänk än sin föregångare, men fortsätter även med ”tici-taca-spelet” som Spanien är så bra på. 59-åringen är en tystlåten person som kan hålla sig cool även i stressade situationer.

Nyckel till segern: Ska Spanien ta sig vidare måste de fortsätta spela som de gjorde mot Honduras respektive Schweiz. Dessutom måste anfallarna, David Villa och Fernando Torres, fortsätta att leverera.

 

Portugal

Vägen till åttondelsfinalen: Portugal inledde med att spela oavgjort mot Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten. Därefter lossnade allt och man fullständigt manglade Nordkorea och vann med hela 7-0 i en uppvisning i hur anfallsfotboll ska spelas. I gruppfinalen mot Brasilien blev det oavgjort och man knep därmed andraplatsen.

Stjärnan: Det är ingen tvekan om att den absolut största stjärnan i Portugal är Cristiano Ronaldo. Alla blickar kommer att vara på Real-stjärnan och det portugisiska folket lägger stor press på spelaren att han ska avgöra.

Viktigaste spelaren: Återigen är det Ronaldo som måste leverera för att Portugal ska ha någon chans mot Spanien. Lagkapten som han är ska han leda laget, med ett fantastiskt skott kommer han vara ett stort hot.

Förbundskaptenen: Carlos Queiroz, 57, har under stora delar av sin karriär varit assisterande tränare i Manchester United, men har även varit tränare i ett år för Real Madrid. 57-åringen tog över som förbundskapten för Portugal 2008, hade allt annat än en rak vag till VM. Men de lyckade ta sig till slutspelet och väl där har de inte gjort bort sig. Queiroz är en taktiker som står för ett snabbt spel med många kontringar – helst via Cristiano Ronaldo.

Nyckel till seger: För att Portugal ska ta sig vidare krävs det att deras försvarsspel fungerar smärtfritt mot Spaniens farliga offensiv. Dessutom måste Raul Meireles och Tiago få stopp på Xavi är ett stort hot.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!