Cole, Carragher och Gerrard. En generation som bara förlorat.
1 av 2
Cole, Carragher och Gerrard. En generation som bara förlorat. - Foto: EHSAN FADAKAR/NYHETER24.SE
Capello borde lämna.
2 av 2
Capello borde lämna. - Foto: EHSAN FADAKAR/NYHETER24.SE

VM-RESAN - DAG 17: Inte ens Capello kan rädda denna förlorade generation

"Ett lag med vinnare hade i halvtid gått in i omklädningsrummet och beslutat sig för att inte låta en domare förstöra deras drömmar. Ett gäng förlorare gick in med kunskapen att de redan har något att skylla på."


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

Free State Stadium, Bloemfontein. De engelska fansen kände först inte igen lukten. De lär sig aldrig. De bör veta nu att generationen med Terry, Lampard, Cole och Gerrard är den förlorade generation. Stanken av oändliga förluster kommer aldrig att kunna tvättas bort. Det är dags att stjärnorna kasta in handduken. Beg for Mercy and you shall have it.

Sen har vi förstås Mister Fabio Capello. Italienaren kom till presskonferensen lite för tidigt. Medan Joachim Löw talade om hur de "lurade ut Terry" fick Capello stå kvar i ett hörn och skämmas. Först försökte han dölja sitt ansikte. Sedan kom den riktige Fabio fram. Stenansiktet vände sig om och tittade ut mot de 100 engelska journalister som ofta refereras till som Drevet. Allt var lite tragikomiskt. På podiet satt vinnaren Löw och talade om hur han lyckats föra Tyskland till en av de mäktigaste segrarna i landets historia. Men ingen ville lyssna. Alla ville se hur en man som är på väg till en offentlig avrättning ser ut.

"Kommer du att avgå?"

Till slut fick Capello tala, men det hade inte behövts. Alla visste att Capello skulle skylla förlusten på en av VM-historiens sämsta domarbeslut. 2-2 och England hade kunnat ta sig vidare. Men 2-2 blev 1-4 och England är ute ur VM. Det var därför ingen direkt överraskning när den första frågan berörde Capellos framtid som förbundskapten.

- Jag vet inte ännu, jag ska prata med ordföranden i FA sedan får vi se, var italienarens första svar.

Kommer du att avgå? Fyra av de fem första frågorna började eller slutade med de orden. Till slut tröttnade 64-åringen på ämnet.

- Jag har besvarat frågan, gå vidare...gå vidare.

Men ...

- Det räcker.

Jag passade därför på att ställa min fråga till den irriterade och ledsne Capello.

Mister Capello, spelarna i England är världsstjärnor och erkänt duktiga. Du är en välkänd och meriterad tränare som haft gott om tid med det här landslaget. Ändå sitter du här och har just blivit utspelad av Tyskland på alla plan. Hur förklarar du det här? Och ännu viktigare, kan denna generation av engelska landslagsspelare någonsin nå framgång?

Jag är inte säker på om frågan ställde Capello, men svaret dröjde ett tag.

- Vi kom till VM lite trötta. Vi fick kämpa hårt mot Slovenien och vi fick betala för det mot Tyskland. Men jag tycker fortfarande att domarens misstag, allt för stora misstag avgjorde VM för England, sa Capello och lämnade sedan podiet och snart kanske England.

Trötthet är en dålig ursäkt. Alla länder som deltar i VM har samma förutsättningar. Tyskarna och argentinarna har spelat lika många matcher som engelsmännen och de ser inte särskilt trötta ut.

Stanken av förlorare

En lång säsong avslutades därmed efter ett stort misstag av en domargrupp från Uruguay. 2-2 hade inneburit något helt annat. Nu blev det inte så och de engelska spelarna valde att använda det som en ursäkt. Ett lag med vinanare hade i halvtid gått in i omklädningsrummet och beslutat sig för att inte låta en domare förstöra deras drömmar. Ett gäng förlorare gick in med kunskapen att de redan har något att skylla på.

Spelare som John Terry och Ashley Cole blev helt avklädda av Tysklands högerkant. Miroslav Klose, Phillip  Lahm och Thomas Mueller hade lekstuga. Joachim Löws plan var att tvinga bort Terry från den centrala zon där han trivs. Chelseas lagkapten anlände till Tyskland med dubbeln i bagaget. I VM avslöjades Terry som en fake, en snackpåse som inte kan leda och inte vill bli ledd. Cole gick förbi Drevet utan att säga ett ord. Livet går vidare. Snart dags för en ny säsong med Chelsea. De betalar trots allt hans lön. Wayne Rooney är inte ens värt att diskutera. Han var inte frisk. Allt annat hade varit en direkt förolämpning mot tiotusentals supportrar som fortsatte sjunga trots 1-4.

Capello kan få rekordersättning

Några engelska journalister började genast tala om vem som ska ersätta Capello. Kanske lite för tidigt fortfarande. FA, det engelska fotbollsförbundet, förlängde inför VM Capellos kontrakt till 2012. Samtidigt gjorde man några ändringar i de klausuler som ofta kommer med den här typen av kontrakt. Den viktigaste ändringen var en rejäl höjning av den belopp England måste betala om de skulle vilja sparka Capello som är bäst betald av alla förbundskaptener.

Capello kan ha känt att det engelska laget var trött och ur form. Plötsligt visade Inter "ett stort intresse" och tvingade FA att agera, därmed förlängningen av kontraktet. Nu sitter FA och funderar på hur man ska lösa den här krisen. FA är stenrika, men det nya Wembleys stora kostnader har tvingat förbundet att analysera läget för en gångs skull. Men oavsett hur hur FA tänker är Capello körd. Drevet har redan ställt in siktet.

- Antingen avgår han eller så kommer de trycka på tills han får sparken, säger en journalist på The Sunday Times.

Capello gör bäst i att lämna. Rädda det som räddas kan. Om han, mästaren från San Canzian d'Isonzo, inte kan lyckas med den här generationen engelska landslagsspelare så kan ingen det.

För Englands del går allt vidare som vanligt. Snart kommer en ny förbundskapten och med det nya förhoppningar. Lagom till EM i Ukraina och Polen pratar Drevet, supportrarna och spelarna om guld. Allt håller de sig för näsan. Att de aldrig lär sig.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

1 timme sedan

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

2 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

3 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

idag 12:34
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.