Cristiano Ronaldo måste hitta tillslaget. Annars får Portugal åka hem redan på onsdag.
Cristiano Ronaldo måste hitta tillslaget. Annars får Portugal åka hem redan på onsdag.

VM-RESAN - DAG 21: Ronaldo måste vinna - för att bli bäst

Ronaldo och endast Ronaldo kan avgöra Portugals supermatch mot Spanien. Misslyckas Ronaldo med sina frisparkar kan han glömma Ballon d'Or.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

GREEN POINT STADIUM, KAPSTADEN. I kväll kan Cristiano Ronaldo ta ett stort steg mot att återerövra, Ballon d'Or, titeln som "Världens bäste spelare". Som han väntat. När Leo Messi fick priset i fjol talade Ronaldo endast om framtiden, om VM. Tiden är kommen, Cristiano.

Om Portugal ska lyckas besegra Europamästarna Spanien i ett blåst, kallt och regnigt Kapstaden så måste målskytten Ronaldo stiga fram - på riktigt. Det skojiga målet i skämtmatchen mot Nordkorea räknas inte.

Supertillslaget är borta

Men frågan är om 25-åringen från Funchal blivit vän med bollen ännu? Skojätten Nike har byggt en hel VM-kampanj, Write the future, runt Ronaldos frisparkar. Men i gruppfinalen mot Brasilien var hans frisparkar inte magiska, mer tragiska. Portugal sköt tretton skott, Ronaldo stod för sju av dessa. Bara en gick mot mål. Han skyller inte på VM-bollen Jabulani, till skillnad från andra spelare under detta VM.

– Den passar mitt skott. Bollen roterar i luften med mer skruv än vanligt, det blir svårt för målvakterna, säger Ronaldo.

Portugal har hållit nollan i 22 av de 26 senaste matcherna. Man stoppade Didier Drogba och Dungas Brasilien från att göra mål. Det finns inga ursäkter. Cristiano Ronaldo är i form. Portugal är i form. Det är tid att skriva historia.

Måste lura lagkamraterna i Real

På andra sidan står några av världens bästa spelare som bildar ett komplett lag. Europamästarna ställer upp med Barcelonas mittlås där Pique är den spelskicklige och Carles Puyol den defensive kämpen. Till höger hittar man Sergio Ramos som Milanlegendaren Paolo Maldini förra året utnämnde till sin ersättare. Till vänster spelar den rutinerade Capdevila som var med och vann EM 2008. Strax framför backlinjen finns en av världens bästa defensiva mittfältare, Xabi Alonso. Längst bak vaktar lagkaptenen Iker Casillas det spanska målet. Det är alltså den här slutna kedjan av spelare i världsklass som Ronaldo måste bryta. Tre av dem, Casillas, Alonso, Ramos, är dessutom portugisens lagkamrater i Real Madrid. Det kommer att bli oerhört svårt för Ronaldo att göra det oväntade mot ett lag som känner alla hans knep utan och innan. 

Endast Ronaldo kan göra det

Kan Ronaldo avgöra den här matchen då? Både ja och nej. Han kommer att bevakas. Stenhårt. Men den bevakningen innebär två saker.

* Andra spelare i Portugal kommer att få större ytor vilket innebär att han bidrar indirekt.

* Ronaldo kommer att få frisparkar och någon gång måste han väl få till det.

Lyckas han hitta sitt mäktiga tillslag kommer Portugal få luft under vingarna. Misslyckas han så tar Portugal flyget hem redan i morgon. Och Ronaldo kan glömma återerövringen av Ballon d'Or.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!