- Foto: ARMANDO FRANCA/AP/SCANPIX

Nu kan du glömma Ballon d'Or, Ronaldo

Cristiano Ronaldo stod för en fiaskoinsats när han behövdes som mest. Nyheter24 analyserar portugisens misslyckade match mot Spanien i åttondelsfinalen i VM.


KAPSTADEN. Cristiano Ronaldo har otvivelaktigt varit en av världens absolut bästa spelare de senaste åren. Men i fjol petades han ned från kungatronen av fenomenale Leo Messi, som ledde sitt Barcelona till sex titlar.

I VM var det dock tänkt att Ronaldo skulle tysta tvivlarna och föra sitt Portugal - om inte till guld - långt i mästerskapet. I gruppspelet hade den 25-årige portugisens prestationer inte varit på topp, men han hade trots det gjort mål i krossen över Nordkorea. Då Portugal tog sig vidare från "Dödens grupp" fick belackarna vänta med kritiken ett tag till. Men i kvällens åttondelsfinal ville det till att Ronaldo skulle leverera på allvar för första gången i VM.

Egoistisk Ronaldo visade upp dåligt kroppsspråk
Fast så blev det emellertid inte. Ronaldo ignorerade lagkamrater: Han försökte skjuta på frisparkar från 40 meter, avlossa skott med fel fot i alla möjliga och omöjliga vinklar och resultatet uteblev naturligtvis. Inte heller i själva spelet syntes han till speciellt mycket och ägnade större delen av matchen åt att visa upp ett dåligt kroppsspråk, som verkligen inte ingav det förtroende en lagkapten ska ge.

Och när Spanien väl tog ledningen blev Ronaldo än mer anonym och när hela Portugal väntade sig att deras store ledare skulle kliva fram gick han i stället och gömde sig medan vänsterbacken Coentrão, av alla portugisiska spelare, fick skapa inläggs- och målchanser offensivt.

När slutsignalen ljöd var Ronaldos stora fiasko fullbordat. Världens dyraste spelare var en av de sämsta på plan på den största utav alla scener. Dags för rannsakning? Nej, Ronaldo tog i stället tillfället i akt att rikta en spottloska mot en närgången kameraman.

Statistiken är inte på Ronaldos sida
Kritiken efter matchen kommer knappast bli nådig och även statistiken talar emot Ronaldo. På 75 landskamper har killen som skjuter på allt, men som dessutom tar straffar och frisparkar, endast gjort 23 mål och det är ytterst sällan det rasslar till i nätmaskorna när det gäller som allra mest. I de två senaste stora mästerskapen; VM 2006 och EM 2008, blev det bara två mål och båda var mot sämre motstånd i gruppspelet.

Historien upprepade sig ännu en gång och ett enda mål mot Nordkorea räcker inte på långa vägar till om man har som mål att bli en av tidernas bästa spelare. Nu kan du glömma Ballon d'Or och alla individuella priser som hör till ett bra tag framöver, Ronaldo.

/
EM
/
/
/
VM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.