- Foto: Gero Breloer/AP/SCANPIX

Müller om arvtagaren: "En fantastisk spelare"

Tyskland har väntat i snart 40 år på Gerd Müllers arvtagare, men nu kan han vara här. Thomas Müller, 20, har fått sitt stora genombrott i VM och hyllas därefter.- Han är lite som jag, han är en fantastisk spelare, säger Gerd Müller.


KAPSTADEN. Det var i början av 70-talet som notoriske målskytten Gerd Müller var i högform för sitt Tyskland. På två VM-slutspel bombade anfallaren in hela 14 mål och insatserna kröntes med att han fick lyfta den åtråvärda bucklan efter finalsegern över Holland under 1974 års turnering.

Müller slutade i landslaget kort därefter och sedan dess har tyskarna letat förgäves efter en ersättare. Visserligen har Miroslav Klose gjort det otroligt bra i VM-sammanhang, men den där riktiga superanfallaren har inte kommit fram - förrän nu.

Thomas Müller, blott 20 år, har stormat fram som en orkan över motståndarnas planhalva och har dessutom samma distinkta avslut som föregångaren "der Bomber". Det såg vi inte minst prov på i åttondelsfinalen mot England då Müller tryckte in två mål bakom en chanslös David James.

"Jag är stolt"
Gerd Müller har naturligtvis inte kunnat blunda för jämförelserna och faktum är att han är väldigt stolt över den 44 år yngre Müller.

- En dag tar han kanske över efter mig, och jag är mycket stolt över honom, säger den gamle Bayern München-spelaren enligt fotbollskanalen.

Även om Müller den äldre sedan länge lagt skorna på hyllan, är han fortfarande ett stort namn inom tysk fotboll och arbetar som tränare för Bayern Münchens ungdomslag. Thomas Müller, till vardags i just Bayern, gick inte obemärkt förbi genom ungdomsleden och hans tidiga succé uppmärksamamdes enligt "der Bomber".

- Han är lite som jag, han är en fantastisk spelare och en värdefull spelare som var med i A-laget som 18-åring. Han är en bra och fin människa också och det är viktigt.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.