Forlan gjorde 1-1-målet på frispark.
1 av 2
Forlan gjorde 1-1-målet på frispark. - Foto: Luca Bruno/AP/SCANPIX
Abreu avgjorde med en iskall straff.
2 av 2
Abreu avgjorde med en iskall straff. - Foto: Luca Bruno/AP/SCANPIX

Abreu avgjorde – med iskall straff

Efter att matchen gick till förlängning började dramat. Asamoah Gyan hade chans att avgöra på straff i slutskedet av förlängningen – men missade. I straffläggningen avgjorde istället Sebastian Abreu med en iskall straff.


JOHANNESBURG. Uruguay startade matchen piggt och var det laget som tog tag i taktpinnen. Ju längre första halvleken led desto mer kom Ghana in i matchen och det gav resultat. Precis före halvtidsvilan sköt Sulley Muntari in 1-0 på ett lurigt långskott.

I den andra halvleken fick Uruguay fart på spelet och i matchminut 55 kom kvitteringen. Uruguay hade fått frispark och Diego Forlan sköt in den bakom Richard Kingson. Därefter skapade lagen inte så mycket och matchen gick till förlängning. Det såg ut som matchen var på väg mot straffar, men Ghana fick ett ypperligt läge att avgöra på straff efter att Luis Suarez tagit bollen med handen och fått rött kort. Fram klev Asamoah Gyan som sköt bollen i ribban och det blev straffläggning ändå.

När Ghana hade missat två straffar och Uruguay en klev Sebastian Abreu fram. Anfallaren, till vardags i brasilianska Botafogo, chippade iskallt in bollen.

– Jag fattar inte hur man kan vara så kall i det läget, säger experten Anders Andersson i TV4 och fortsätter:

– Det är nästan som en soppslev, så att man skopar in den. Fantastiskt. Det är riktigt bra att kontrollera en sån chipp, säger han.

Därmed är Uruguay klart för semifinal i VM för första gången på 40 år.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åbergs hemliga vapen: "Säger vart jag ska slå"

Barcelona straffas av Uefa efter rasism

Barcelona tvingas betala runt 290 000 kronor i böter och får inte sälja bortabiljetter till herrlagets nästa bortamatch i Europa.

Världstvåan till Båstad: "Får nypa sig i armen"

1 timme sedan
Australian Open-vinnaren Jannik Sinner kommer till Båstad i sommar. Den italienske världstvåan är klar för spel i den svenska ATP-turneringen, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Slog världstrean: "En av mina största segrar"

1 timme sedan
På onsdagen nådde bordtennisstjärnan Anton Källberg sin högsta placering hittills på världsrankningen: 13:e plats. Dagen därpå slog svensken världstrean Liang Jingkun från Kina i åttondelsfinalen i prestigefyllda ITTF World Cup i Macao.

Palestina vill att Fifa straffar Israel

3 timmar sedan
Palestinas fotbollsförbund anser att Israel diskriminerar palestinier och ber därför Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att stänga av eller slänga ut Israels fotbollsförbund.

Sista matchen spelad – nu kan NHL-laget byta stad

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona Coyotes kan flyttas – till Salt Lake City. Säsongens sista match i Mullett Arena blev därför en känslosam historia. Det var många känslor och det var mycket sorg, säger Coyotes tränare André Tourigny.