Lahm firar segern tillsammans med Schweinsteiger och Jansen.
Lahm firar segern tillsammans med Schweinsteiger och Jansen.

Lahm: "Bästa matchen Tyskland gjort på länge"

Tyskland förnedrade Argentina. Nu kan de få revansch för EM-finalförlusten 2008: Vi spelar med ett enorm självförtroende just nu, säger lagkaptenen Philipp Lahm.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

KAPSTADEN. Han är 26 år gammal, men lagkapten och en av ledarna i Joachim Löws pojklandslag. Efter 4-0 mot Argentina har Philipp Lahms Tyskland visat omvärlden att man klarar sig alldeles utmärkt utan den store kaptenen Michael Ballack.

– Det här är den bästa matchen Tyskland har gjort på många, många år, sa Lahm efter den mäktiga uppvisningen på Green Point Stadium i Kapstaden.

Inte för att Ballack känner minsta agg mot sin ersättare. Den skadade mittfältsmotorn stod vid Tysklands bänk och njöt - liksom många andra - av den fotboll hans unga landsmän visade upp.

– Vinner man mot 4-1 mot England och med 4-0 mot Argentina – då tror jag att folk måste njuta av ett sådant lag, säger Lahm.

"Vi har hela tiden farligare"

Lahm använder ordet "lag" väldigt noga.

– Det var inte de bästa spelarna som vann. Det var det bästa laget. Vi var hela tiden farligare. Med bättre spets.

Kontringsspelet var förstås återigen en viktig del i succén.

– Vi ville styra ut Argentina mot kanterna. I mitten gjorde vi det väldigt trångt för dem och sen utnyttjade vi vår fart i kontringarna.

Kan få revansch för EM-finalen

Nu väntar med stor sannolikhet en repris på EM-finalen mot Spanien för två år sedan. Den gången förlorade Tyskland efter Fernando Torres mål. Nu ska ett nytt tyskt landslag ta revansch.

- Jag vill helst möta Spanien om jag ska vara ärlig, sa mittfältsmotorn och matchens spelare Sebastian Schweinsteiger.

Och Lahm verkar inte särskilt rädd för Europamästarna.

– Vi spelar med ett enorm självförtroende just nu, säger Lahm.

Spanien spelar sin kvartsfinal mot Paraguay under lördagskvällen. Semifinalen spelas i Durban på onsdag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!