Diego Maradona kanske inte längre kommer kommas ihåg som en av de största.
1 av 2
Diego Maradona kanske inte längre kommer kommas ihåg som en av de största.
Diego och Lionel - båda hade stor del i Argentinas fiasko.
2 av 2
Diego och Lionel - båda hade stor del i Argentinas fiasko.

VM-RESAN - DAG 25: Ett mästarlag krossade ett lag med mästare

Diego Maradona satsade på individer i en grupp. Joachim Löw satsade på en grupp med individer. Det är också där den största skillnaden mellan 4-0 och 0-4 ligger.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

KAPSTADEN, SYDAFRIKA. Ett lag med mästare mötte ett mästarlag. Vinnare? Fråga den lille jätten Philipp Lahm.

– Det var inte de bästa spelarna som vann. Det var det bästa laget.

Diego Maradona har alltid varit en mästare - och lyckats med allt. Han trodde Lionel Messi kunde göra detsamma. Därför fyllde han en trupp med mästare och sa gör som ni vill. Han sa gång på gång att Messi ska göra sin egen grej.

- Det var så jag ville ha det.

Men Messi är inte Maradona. Det blev tydligare än någonsin i Sydafrika. När Argentina behövde Messis briljans dök världens bäste spelare inte upp. Hans insats mot Tyskland var snarlik Cristiano Ronaldos. Dribbla och skjut. Kombinationer mellan Tevez, Higuain och Messi existerade inte. Därför är också Messi ännu en av de världsspelare vars VM blev ett fiasko. Maradonas största misstag var att han insåg detta alldeles för sent. Det gjorde Messi också. Båda hade tårar i ögonen när de möttes i omklädningsrummet. Messi blev inte Maradonas arvtagare.

Den store Maradona har förlorat allt

En knäckt Maradona visste inte om hans framtid var med Argentina. Det här var hans tredje raka nederlag med det landslag han en gång i tiden gjorde till världsmästare. Efter VM-guldet 1986 började förfallet. Hans Argentina förlorade VM-finalen 1990 mot Tyskland. Fyra år senare gjorde han ett drömmål mot Grekland. Men diskades sen från VM i USA efter att ha använt det otillåtna medlet efedrin. Nu är han där igen. 0-4 mot Tyskland i VM. Knockad och utslagen. Det är de tre nederlagen som generationerna efter 86-guldet kommer att komma ihåg. Maradona vann allt - och förlorade nu allt.

Individen inom gruppen

I det andra omklädningsrummet satt mästarlaget. Det unga laget. Pojklaget. Och Miroslav Klose. Tysklands farligaste man på en fotbollsplan är inte spektakulär. Han är inte bäst på särskilt mycket. Men han är bäst på att vara bäst när det gäller. Det visade han mot Argentina.

- Han lyckas alltid prestera på topp i stora mästerskap. Jag tror han är gjort 14 VM-mål. Vad mer kan jag säga? Det är väldigt få spelare som kan matcha det, sa hans förbundskapten Joachim Löw.

Det är Löw som ligger bakom 2000-talets Tyskland. Tillsammans med Jürgen Klinsmann tog han över ett trasigt Tyskland som just hade åkt ur EM i Portugal utan att vinna en endast match. När Klinsmann slutade efter VM på hemmaplan fortsatte Löw med generationsväxlingen som nu slår ut i full blom. Elva av spelarna har föräldrar med annat ursprung än Tyskland. Det nya Tyskland är en perfekt blandning mellan individualitet och gemenskap. Och Klose är och har alltid varit en del av den här gruppen. Inte ens hans anonyma säsong i Bayern Munchen kunde separera honom från gruppen.

Maradona satsade på individer i en grupp. Löw satsade på en grupp med individer. Det är också där den största skillnaden mellan 4-0 och 0-4 ligger.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!