- Foto: Bernat Armangue/AP/SCANPIX

Tabárez till attack på presskonferens: "Ni är respektlösa"

Luis Suárezs hands var på många journalisters läppar under dagens presskonferens med Uruguays förbundskapten Oscar Tabárez. Han hade dock ingen större lust att diskutera händelsen, utan gick i stället till attack.- Jag skäms över vad som frågas. Det är respektlöst, säger Tabarez.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

KAPSTADEN. Det är exakt 60 år sedan Uruguay lyfte VM-bucklan senast. Sedan triumfen i Brasilien 1950 har Uruguay fått stå i skuggan av andra stornationer som Brasilien, Argentina, Tyskland och Italien. Uruguay tappade också på rankingen och en bit under 80-talet återfanns laget först på 40:e plats.

När nu VM 2010 går mot sitt slut har Uruguay klättrat upp på 16:e plats och även i själva mästerskapet går det oerhört bra. Det sydamerikanska laget har tråcklat sig fram till semifinal och förbundskaptenen Oscar Tabárez erkänner att det är något av en skräll, men menar samtidigt att det är dags att njuta.

- Vi är en på fest som vi inte var inbjudna till. Men vi har definitivt förtjänat rätten att vara här och nu kommer vi att njuta av det, säger Tabárez på dagens presskonferens som Nyheter24 var på plats på.

I semifinalen, som spelas i morgon, väntar Holland som visat upp ett stabilt spel och bara släppt in tre mål i turneringen. Några riktiga svagheter kan vara svåra att hitta, men Tabárez lovar att hans ledarstab jobbar stenhårt för att hitta en segerplan.

- Vi håller på att analysera vår motståndare och vi hoppas kunna hitta deras svagheter och vi kommer göra allt som krävs för att vinna, förklarar han.

"Det är respektlöst"
Att anfallaren Luis Suárez är villig att göra allt som krävs för att vinna råder det inga tvivel om. I kvartsfinalen mot Ghana räddade han en boll på mållinjen med händerna i de allra sista sekunderna. Ajaxspelaren blev utvisad och Ghana fick straff, men Asamoah Gyan missade och Uruguay kunde sedan vända på steken i straffläggningen.

Situationen blev oerhört uppmärksammad i media och Suárez själv jämförde handsen med Diego Maradonas mot England för 24 år sedan. Oscar Tabárez är dock inte lika road och blev uppriktigt sagt förbannad på ett par journalister som envisades med att ställa frågor kring Suárezs hands.

- Jag skäms över vad som frågas. Det är respektlöst. Det var instinktivt gjort och man ska inte försöka vrida och vända på en sådan sak som sker i stundens hetta. Suárez kunde inte förutspå vad som hände sen; att Ghana skulle missa straffen. Prata inte med mig om saknaden av ödmjukhet, dundrar Tabarez och fortsätter:

- Vi gick igenom nästan tre hela matcher utan att plocka på oss ett enda gult kort, så snälla, kalla oss inte fuskare. Jag är väldigt upprörd över hela den här saken. Vi är väldigt stolta över våra prestationer och vårt beteende i detta VM.

"Världen har inte förändrats"
Med totalt två VM-titlar på meritlistan är Uruguay faktiskt en av de stora fotbollsnationerna, men det var samtidigt väldigt länge sedan de fick lyfta den åtråvärda bucklan. Oscar Tábarez förklarar att det har att göra med det växande gapet mellan världens alla länder.

- Gapet mellan industriländerna och u-länderna ökar och det leder till att fotbollsspelarna flyttar till Europa. Det är nästan ett utopia att tänka på Uruguay som en stor fotbollsnation. Vi ska inte tro att världen har förändrats bara för att vi har vunnit ett par matcher.

Fast kanske kan någon form av förändring vara på gång om Uruguay mäktar med att först ta sig till finalen i Johannesburg och sedan besegrar det VM-spöke som funnits sedan 1950.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!