- Foto: Frank Augstein/AP/SCANPIX

VM-RESAN - DAG 28: Den nya fotbollen - och legendarers vägran att förstå

Kanske är det Cruyffs kontroll av media orsaken till att Holland fortfarande kallas för "det bästa fotbollslandet som aldrig vunnit VM".


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

Ni har fått en hel del kritik där hemma för att ni inte längre spelar den vackra fotbollen…

- Jag älskar anfallsfotboll, men jag tycker också om att vinna, svarar Hollands förbundskapten Bert van Marwijk.

Så har mer eller mindre varje pratstund mellan pressen och den holländska truppen sett ut i Sydafrika. Holland har vunnit fem av fem matcher och är bara en seger från sin första VM-final sen Johan Cruyffs dagar. Men de spelar inte som Holland gjorde på det glada 70-talet. Det var då Holland chockade världen med Totalfotbollen och vann noll VM-guld. Det nya Holland är ett underhållande lag - när möjligheten finns.

- Jag tycker att vi visade upp en ganska vacker fotboll i gruppspelet, men nu är det slutspel och motståndarna tillåter dig inte att glänsa lika mycket, menar van Marwijk.

Han för sitt egna lilla krig mot den holländska pressen och landets legendarer. van Marwijk oc Dunga är ganska lika. De tänker VM-fotboll på samma sätt - seger först, underhållning sen. På samma sätt som Dunga fått försvara sig mot Brasiliens 80-talslegendarer har van Marwijk haft Johan Cruyffs skugga över sig hela VM.

Men legenderna och pressen vägrar att förstå. De tror fortfarande att Holland kan vinna allt - utan att tänka på försvaret. De verkar ha glömt alla VM- och EM-fiaskon. Den holländska pressen är fortfarande helt övertygade om att Johan Cruyff vet vad han pratar om när han säger att han inte känner igen inte detta Holland. Före detta spelare som Cruyff, Pele och Franz Beckenbauer, som alla varit snabba med sin kritik, lever verkligen i en annan värld. Men sanningen är att van Marwijks Holland skulle krossa Cruyffs dito från 70-talet. En spelare som Pele hade förmodligen varit chanslös i det tempo fotbollen spelas i dag. De vägrar dock förstå, lära sig och acceptera den nya fotbollen.

Kanske är det Cruyffs kontroll av media orsaken till att Holland fortfarande kallas för "det bästa fotbollslandet som aldrig vunnit VM". De sväljer allt han säger och tackar sen för det. Det är därför van Marwijks jobb förmodligen är den svåraste i hela VM. Om van Marwijk lyckas övertyga sina nyckelspelare som Sneijder, Robben och van Persie att fortsätta på en inslagna vägen så kommer Holland snart få en ny stämpel, kort och gott: "Världsmästare".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.