Giovanni van Bronckhorst gjorde kanske VM:s snyggaste mål när han dundrade in 0-1 från långt håll i den första halvleken. - Foto: Eugene Hoshiko/AP/SCANPIX

VM:s snyggaste mål när Holland säkrade finalplats

Holland slog Uruguay i semifinalen med 2-3 och är alltså klara för landets tredje VM-final någonsin. Detta efter bland annat ett drömmål signerat lagets kapten Giovanni van Bronckhorst vilket säkerligen kommer klassas som mästerskapets snyggaste.

KAPSTADEN. Den första semifinalen i VM 2010 i Sydafrika stod mellan Uruguay och Holland. Det var stora förändringar i framför allt Uruguays startelva inför mötet. Bland annat hade skadade Diego Lugano ersatts av Diego Godin och Alvaro Pereira hoppade in i stället för Luis Suárez, som drog på sig ett rött kort i kvartsfinalen mot Ghana.

VM:s snyggaste mål

Trots dessa avsaknader stod Uruguay upp bra mot ett favorittippat Holland. Dirk Kuyt fick dock ett superläge redan efter tre minuter när Uruguays målvakt Fernando Muslera boxat ut bollen till en fristående Kuyt. Liverpool-anfallaren avslutade dock strax över.

Trots stora svårigheter på offensiv planhalva lyckades Holland ändå ta ledningen. Det var i den 18:e minuten som lagets lagkapten Giovanni van Bronckhorst bröt fram på vänsterkanten och avslutade med ett drömskott upp i det vänstra krysset via stolpen - helt ottagbart för Muslera. Målet var absolut ett av VM:s snyggaste.

Tveksamt målvaktsingripande

Fem minuter före halvtid äntrade planens andra lagkapten scenen. Diego Forlán fick ett par lediga meter vid Hollands straffområdes-kant och tog tillfället i akt och utjämnade mötet med ett vänsterskott rakt upp i nättaket. Dock kan Hollands målvakt Maarten Stekelenburgs ingripande vid målet diskuteras då skottet inte var väl placerat.

1-1 stod sig sedan till halvtid. Den andra halvleken inleddes försiktigt och tillknäppt. Så såg matchbilden ut ända till den 70:e minuten då Wesley Sneijder lade in ett välplacerat lågt skott vid den bortre stolpen. Robin van Persie stod i en misstänkt offsideposition när skottet sköts och då han var i bollens bana så skulle målet lika gärna ha kunnat dömts bort.

Tredje VM-finalen någonsin

Bara tre minuter efter ledningsmålet skulle avgörandet komma. Arjen Robben kunde sansat nicka in Dirk Kuyts inlägg från vänster. Det såg länge ut att bli matchens sista mål men i den 92:a minuten kom reduceringen. Efter en kort frisparksvariant kunde Álvaro Pereira spika slutresultatet till 2-3.

Holland är nu alltså klara för final vilken blir nationens tredje VM-final någonsin. Där ställs man mot vinnaren i morgondagens andra semifinal mellan Spanien och Tyskland. Uruguay kommer möta förloraren i den matchen i en bronsmatch.