- Foto: Frank Augstein/AP/SCANPIX

Van Marwijk: "Jag är väldigt lycklig"

Hollands förbundskapten Bert van Marwijk är nästintill mållös efter att finalplatsen blivit säkrad tack vare semifinalvinsten över Uruguay med 3-2.- Jag är väldigt, väldigt lyckligt och väldigt stolt över att ett sådant litet land är i final i VM. Det är svårt att förstå, säger van Marwijk på presskonferensen efter matchen.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

KAPSTADEN. Holland besegrade Uruguay i VM:s första semifinal med uddamålet och är därmed klara för sin första final i turneringen sedan 1978. Glädjen i det hollänska laget var naturligtvis påtaglig efter segern och förbundskaptenen Bert van Marwijk har svårt att förstå vad som har hänt.

- Jag är väldigt, väldigt lycklig och väldigt stolt över att ett sådant litet land är i final i VM. Det är svårt att förstå, säger han på presskonferensen efter matchen som Nyheter24 var på plats på.

"Spelarna var fantastiska"
Nyckeln bakom finalplatsen är dock inte den oerhört starka offensiven utan viljan och tron på att verkligen gå hela vägen, om man ska tro Bert van Marwijk.

- Om man verkligen tror på något kan det gå och man måste ge allt på planen. Alla spelarna började tro på det efter ett tag, förklarar van Marwijk och fortsätter med att hylla sitt lags organisation:

- Spelarna gjorde ett fantastiskt jobb och vi började matchen bra. Vi har en extremt bra organisation som vi kan förlita oss på. I andra halvlek tog vi mer iniativ och när vi gjorde 2-1 och 3-1 visade vi hur väl vi kan spela.

Finalen, som spelas i Johannesburg på söndag, ger Holland sin tredje chans att vinna den åtråvärda titeln och van Marwijk medger att det är som om en sten har fallit från hans axlar då det var väldigt lång tid sedan Holland nådde fram till en VM-final.

- Vi var väldigt lättade i omklädningsrummet över att ha klarat det här när det har gått så lång tid; 32 år sedan den förra finalen, säger han.

"Jag gör saker på mitt sätt"
Trots den enorma framgången med det holländska landslaget har Bert van Marwijk fått kritik riktad mot sig, inte minst från legendaren Johann Cruyff, som inför kvartsfinalen mot Brasilien hävdade att han inte skulle betala för att se matchen. Sågningarna har varit många, men den 58-årige förbundskaptenen har i slutändan alltid gått sin egen väg och menar att Holland ändå spelar fin fotboll.

- Jag gör saker på mitt sätt och som jag förklarade innan måste man verkligen tro på det först och främst. För det andra spelar vi bra och dessutom vacker fotboll, säger van Marwijk.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två svenskar till NBA-draften

Golfstjärnan opererad – missar major

3 timmar sedan
Trots fin form på golfbanan drog sig Frida Kinhult ur årets första major, Chevron Championship.

Han är främste svenske poänggöraren

idag 05:52
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

idag 05:00
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.