Forlan: "Den värsta förlusten i min karriär"

En bedrövad Diego Forlan lämnar snart Sydafrika som VM:s mest värdefulle spelare.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

KAPSTADEN. Han var på väg att bli odödlig - men var till slut alldeles för ensam. Efter Uruguays bittra nederlag mot Holland sa Diego Forlan med en hes röst vad som syntes i hans ledsna ögon:

- Det här var den värsta förlusten i min karriär. Vi hade chansen att gå till en VM-final men vi missade det, säger målskytten till Nyheter24.

Forlan startade semifinalen mot Holland - skadad. Det avslöjade han efteråt.

– Det är faktiskt sant, men ändå så typiskt, att spela sin största match i karriären och så känner man sig inte 100 procent.

Han lyckades ändå pricka in ett mäktigt mål - med vänstern.

– Det hade nog gjort för ont om jag skjutit med högern, det var därför jag valde vänstern.

Forlans Uruguay kvalade in till VM som sista sydamerikanska land. Men nästan fyra veckor senare fick en hel kontinent sätta sitt hopp till landet med endast en 3,5 miljoner invånare, knappt en procent av hela Sydamerika. Uruguay överraskade alla och tog sig hela vägen till semifinal där det till slut tog stopp mot Holland. Stor del av äran ska den store Diego ha. Med sina fyra mål var han ofta skillnaden mellan vinst och förlust.

Trodde ni inför VM att ni kunde gå så här långt?

- Vi tog det steg för steg, vi visste att vi hade chansen så vi är inte överraskade att vi har kommit så här långt i turneringen.

Hur har din sydafrikanska upplevelse varit?

- Det har varit fantastiskt att vara här. Allt har varit jättefint, organisationen, fotbollen.

31 år gammal har han nått sin bästa form i karriären. Med två mål i finalen mot Fulham sköt han Uefacuptiteln till sin klubb Atletico Madrid. Nu var han nära att ta ett anonymt Uruguay hela vägen till en VM-final. Tyvärr fick han till slut nöja sig med en match om bronset. Men kanske kan Forlan få med sig guld hem till Montevideo trots allt?

Kommer du att satsa på guldskon i bronsmatchen?

- Nej, nej, inte alls. Jag vill bara att vi ska vinna bronset och förhoppningsvis kan jag vara frisk och kunna spela.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!