Nasa gillar inte Jabulani.
1 av 2
Nasa gillar inte Jabulani.
Nu får VM-bollen ytterligare en kritiker.
2 av 2
Nu får VM-bollen ytterligare en kritiker.

Nasa sågar VM-bollen

Brasiliens Julio Cesar, Chiles Claudio Bravo, Italiens Gianluigi Buffon och Spaniens Iker Casillas har kritiserat VM-bollen Jabulani riktigt hårt. Nu gör även den amerikanska rymdmyndigheten, Nasa, dem sällskap och menar att bollen är opålitlig.


WASHINGTON. Det är inte bara målvakterna som hatar VM-bollen, Jabulani. Nu sågar även Nasa den ökända Adidas-bollen.

Enligt Daily Mirror menar aerodynamiska experter att bollen bollen blir alltför oberäknelig när den färdas i hastigheter över 70 kilometer i timmen och att även dess lätta vikt (440 gram) bidrar till den ojämna riktningen.

Det har länge spekulerats att den höga höjden även bidrar till Jabulanis oberäknelighet - något som nu bekräftas av Nasa.

Experten totalsågar Jabulani

Den förre Liverpool-anfallaren Craig Johnston, som numera är expert på tillämpling av vetenskap på fotbollsutrustning, ger bollen en rejäl känga:

– Om en sponsor kom till ditt kontor före VM och sa "Vi ska ge er en ny, helt rund boll som spelarna inte kommer att gilla, det kommer att bli mer misstag gjorda än i något annat VM, det kommer att göras färre mål, färre frisparkar resulterar i mål, färre passningar går fram, spelarna får sämre kontroll och runt 70 procent av inläggen och skotten kommer att gå långt över ribban…", vad skulle du säga till denne?

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

2 timmar sedan

Superdrama i Dortmund – vidare till semifinal

2 timmar sedan
Vändning åt ena hållet, snabbt svar från det andra. Efter sex mål, och en match som svajade lika mycket som supportrarnas stora flaggor, är Dortmund åter i CL-semifinal efter 4–2, totalt 5–4, mot Atlético Madrid.

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

2 timmar sedan
Efter två raka förluster gäller det att nollställa inför avgörandet, konstaterar Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas. Och kanske undvika utvisningsbåset lite mer? Ja, det är ju en jättenyckel så klart, säger han.

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

3 timmar sedan
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

igår 20:08
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

igår 19:46
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.