Carles Puyol nickade in matchens enda mål och säkrade alltså Spaniens finalplats. - Foto: Gero Breloer/AP/SCANPIX

Puyol nickade Spanien till historisk final

Tyskland hade slagit England med 4-1 i åttondelsfinalen. Man hade förnedrat Maradonas Argentina med 4-0 i kvartsfinalen. I semifinalen väntade Spanien - och där tog det stopp. Spanjorerna vann med 1-0 efter att matchens enda mål nickats in av mittbacken Carles Puyol.

DURBAN. Tyskland hade krossat allt motstånd i slutspelet. Stornationerna England och Argentina hade lekts bort med 4-1 respektive 4-0. I semifinalen väntade ett revanschmöte mot Spanien som något turligt och med minsta möjliga marginal slagit Paraguay i kvartsfinalen.

Puyol matchhjälte

Matchen inleddes väldigt tillknäppt och stillsamt. De båda lagen täckte ytor för varandra i så gott som varje anfall och målvakternas ingripanden var begränsade. Den sömniga inledande matchbilden höll i sig och dominerade i hela den första halvleken och målen uteblev således ganska väntat.

Också den andra halvleken hade ett lågt underhållningsvärde. Dock bjöd den på ett mål, som blev matchens enda. Det var mittbacken Carles Puyol som i den 73:e minuten såg till att bli matchhjälte genom att nicka in Xavi Hernández hörna från vänster.

- Puyol kröner sin karriär på ett fantastiskt sätt, sade SVT:s expertkommentator Glenn Strömberg om segermålet.

Historisk final

Spanien vann alltså matchen och avancerar vidare till final där man ställs mot Holland. Detta är Spaniens första VM-final någonsin och finalen mellan Spanien och Holland blir den första sedan 1978 med två lag som aldrig blivit världsmästare. Tyskarna kommer slåss om bronset mot Diego Forláns Uruguay.

- Det här var vår bästa match hittils i detta VM. Det var en komplett match, dock kunde vi gjort fler mål, sade David Villa, som blev utbytt i den 81:a minuten till förmån för petade Fernando Torres, efter matchen.