Hollands kamp mot sin egen historia: "Vår chans att bli bättre"

- 09/07/2010, 17:44

Frank Augstein/AP/SCANPIX

Holland misslyckades i två VM-finaler på 70-talet, men har på söndag en gyllene chans att skriva om sin fotbollshistoria och Robin van Persie är väl medveten om detta.- Vinner vi guldet är det för första gången, och då har vi faktiskt gjort något bättre än vad de gjorde, säger anfallaren.

JOHANNESBURG. Det var under mitten av 70-talet som Holland, med Johann Cruyff i spetsen, införde den världsberömda totalfotbollen som många fotbollssupportrar avgudar än i dag. Dessvärre, för Hollands del, ledde deras vackra spel inte till några titlar i VM-sammanhang då de förlorade både finalen 74 och 78.

Hollands anfallsglada fotboll fortsatte dock ett bra tag till, men efter sortin i EM för två år sedan valde den då nye förbundskaptenen Bert van Marwijk att gå sin iväg. Han införde en disciplin och organisation i det holländska laget som har haft otroligt effekt. I VM i Sydafrika har taktiken lett till sex raka vinster och Holland spelar därmed final på söndag mot Spanien.

Även om spelet ibland har lämnat en del att önska, framför allt i jämförelse med Cruyffs generation, har de holländska spelarna en ypperlig möjlighet att skriva om historieböckerna. Anfallaren Robin van Persie tror till och med att hans generation blir större än nämnde Cruyffs vid ett VM-guld.

- De var fantastiska. De är legendarer - Johann Cruyff, Johan Neeskens och de andra. Vi växte upp med deras namn i våra ansikten. När de säger något i en tidning eller på tv så lyssnar alla, just därför att de har åstadkommit så mycket. Men ändå, vi har en chans nu. Vinner vi guldet är det för första gången, och då har vi faktiskt gjort något bättre än vad de gjorde, säger van Persie enligt TT.

Sammanhållningen viktig
Förutom den ohyggligt starka organisationen i laget är sammanhållningen också en viktig del enligt van Persie. Arsenalspelaren menar att det inte finns någon osämja i laget alls och att man spenderar stor del av framtiden på att spela kort och pingis.

- Vi spelar pingis eller bara sitter och skrattar tillsammans. Alla spelar kort eller pratar med alla, och det är viktigt för att kunna nå våra gemensamma mål. När du har olika grupper av spelare som inte pratar med varandra, eller när någon inte gillar någon annan, eller om någon inte blir glad när någon annan gör mål, då lyckas man ju aldrig, förklarar van Persie

Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24