Marcell Jansen och hela Tyskland jublar efter att man säkrat VM-bronset.
Marcell Jansen och hela Tyskland jublar efter att man säkrat VM-bronset. - Foto: Julie Jacobson/AP/SCANPIX

Avskalat Tyskland klarade att säkra bronset

Tysklands förbundskapten Joachim Löw tvingades starta med hela fem nya spelare i bronsmatchen mot Uruguay på grund av skador och sjukdomar. Trots det lyckades man vinna och säkra bronsmedaljen. Avgörandet kom i det 82:a minuten då Sami Khedira nickade in en hörna.

PORT ELIZABETH. Lagkaptenen Phillipp Lahm, Miroslav Klose och Lukas Podolski hade alla placerats på bänken inför bronsmötet mot Uruguay. Inte heller målvakten Manuel Neuer eller Piotr Trochowski medverkade i matchen. Uruguay kunde ställa upp med vanlig styrka utan något som helst undantag.

Forlán delad skyttekung

Redan efter tio minuter kom Tysklands första stekheta målchans. Det var då mittbacken Arne Friedrich som nickade en hörna i ribban. Ledningsmålet kom således inte då utan det skulle dröja åtta minuter ytterligare för det. Bastian Schweinsteiger avlossade sin kanon från långt håll på vilken Uruguays målvakt Fernando Muslera tvingades släppa retur rakt ut. Thomas Müller dundrade in den i öppet mål.

I den 28:e minuten lyckades sedan Edinson Cavani placera in kvitteringen efter en snabb omställning. I den andra halvleken skulle Uruguay också lyckas ta ledningen, självklart, genom lagkaptenen Diego Forlán. Nu har 31-åringen gjort hela fem mål och är uppe på delad skytteliga-ledning.

Historien upprepade sig

Matchen innehöll ännu en upphämtning då Tyskland i den 56:e minuten lyckades kvittera genom Marcell Jansen. Vid målsituationen gick Muslera ut skakigt och missbedömde bollbanan och bollen gled över honom och Jansen kunde nicka in bollen i öppet mål.

Kvitteringen följdes upp med ett ledningsmål vilket också blev det sista och avgörande. Det var Sami Khedira som kunde nicka in en hörna efter att Uruguay inte lyckats rensa bort bollen. I den 93:e minuten hade Forlán en frispark som träffade ribban men matchen slutade 2-3 till Tyskland.

Historien upprepade sig från 1970 då bronsmatchen avgjordes mellan samma lag som dagens och resultatet var detsamma. Tyskland snuvade Uruguay på bronsmedaljen igen - efter dessa 40 år - och alltså säkrade man sin fjärde bronspeng någonsin.